Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egyelőre nem izgatja a Fideszt a családok kilakoltatása

nepszava.hu|2018. febr 14. 18:14
[A+ A-]

Fotó: Vajda József

Gyerekes családok soha többé ne kerülhessenek az utcára – ezért hirdetett megmozdulást A Város Mindenkié (AVM) aktivista csoport szerda délutánra a Parlament elég, s ezért sürget – az LMP-vel, az Együtt-tel, a Párbeszéddel és a Momentum támogatásával – a törvénymódosítást. Azt szeretnék elérni, hogy már a mostani téli kilakoltatási moratórium után, azaz május 1-től életbe lépjen az új szabály, amely alapján gyerekes családokat ne lehessen kilakoltatni.

A megmozdulással egy időben az LMP kezdeményezte a Parlament házbizottságának ülésén, hogy a törvénymódosítást gyorsított eljárásban tárgyalják.  Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője azonban elmondta: a házbizottság nem döntött, a Fidesz-frakció a jövő héten foglal állást az ügyben.

Az AVM arra hívta fel a figyelmet: a gyermekvédelmi törvény alapján gyermeket anyagi okból fennálló veszélyeztetés miatt, nem lehet a családjától elválasztani. Ez azonban "rendszeresen, rutinszerűen előfordul" Misetics Bálint, az AVM egyik aktivistája szerint. Hangsúlyozta: „A Fidesz-frakciónak mindössze annyit kell eldöntenie, hogy egyetért-e gyermekes családok hajléktalanná tételével.”

Az Együtt elnökségi tagja, Spät Judit arról beszélt: gyerekek nem lakhatnak az utcán, nem lehetnek fedél nélkül, de ha elválasztják ezeket a kiskorúakat a szüleiktől, akkor nem csak hogy fedél nem lesz a fejük fölött, de még szülők nélkül is maradnak. Az Együtt ezt a politikát elfogadhatatlannak tartja. Továbbá úgy gondolják, hogy a demokratikus ellenzékből kialakuló új koalíciós kormánynak az egyik első intézkedése kell legyen az emberek kilakoltatásának a tilalmát bevezetni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!