Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Magas a vérnyomása? - Lépcsőzzön!

nepszava.hu|2018. febr 15. 09:52
[A+ A-]

Illusztráció: Népszava

Csökkenti a vérnyomást, erősíti a lábizmokat a lépcsőzés, különösen az ösztrogénhormon hiányában szenvedő klimaxos nőknél, akik hajlamosak a szív-és érrendszeri és izomproblémákra - írja az MTI az Észak-amerikai Menopauza Társaság (NAMS) Menopause című folyóiratában közzétett új tanulmány alapján.

A menopauza után lévő nőknek nehéz a megfelelő mozgásformát kiválasztani, mivel egyes sportok egészségi problémákat okozhatnak. A nagy intenzitású rezisztencia edzés hatékony lehet a korral járó izomvesztés feltartóztatására, ám fennáll a kockázata annak, hogy növeli a vérnyomást. Ezt a negatív hatást ellensúlyozhatja az aerobik és a rezisztencia edzések kombinálása. Erre ideális a lépcsőzés, amely javítja a vérkeringést és erősíti a lábizmokat anélkül, hogy el kellene hagyni az épületet vagy fizetni kellene az edzőteremben. Ráadásul segít a zsírégetésben és csökkenti a csontritkulás kockázatát is.

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

Ez volt az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a lépcsőmászás miként hat a vérnyomásra, az artériák rugalmasságára. A  magas vérnyomás második stádiumában szenvedő - 160/100 Hgmm-nél magasabb vérnyomás -, klimax utáni koreai nőket vontak be, akik hetente négy alkalommal 192 lépcsőt másztak meg naponta kettő-öt alkalommal. A lépcsőzéssel rugalmasabbá váltak ereik, csökkent vérnyomásuk és erősödött lábizomzatuk.

"Ez a tanulmány megmutatta, hogy egyszerű életmódváltások, mint a lépcsőzés hatékony lehet a menopauza negatív hatásainak, az érrendszer és a lábizomzat öregedésének a megelőzésében vagy csökkentésében a magas vérnyomásban szenvedő, posztmenopauzás nők esetében" - idézte JoAnn Pinkertont, a NAMS igazgatóját a medicalspress.com orvostudományi hírportál.

Mint megírtuk, mozogni sosem késő elkezdeni, a testedzés jótékony - betegségmegelőző - hatásai, akár még idősebb korban elkezdve is hamar érezhetőek. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!