Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Emelt szinten

Népszava|2018. febr 17. 06:09
[A+ A-]

Néhány órával azután, hogy a magyar közvéleményre ráömlött az OLAF-jelentés Zalaegerszegre vonatkozó, megannyi visszaélést, törvénytelenséget, korrupciós technikát bemutató része, Szombathely kormánypárti képviselői megszavazták, korszerűsítik a város közvilágítását. A két eset közötti összefüggést az egyelőre hivatalos minősítést még nem kapott, de informálisan már megerősített hír jelenti, mely szerint a vasi megyeszékhelyen minden botránya, az elképesztő túlárazások és a minősíthetetlen végeredmény ellenére az Elios Zrt. nyeri el a beruházást. Igaz, hogy elvileg a tiborcztalanított változata – helyette Mészáros Lőrinc bűvkörének varázsa érződik -, de az arcátlan jelző azért első blikkre passzol a döntéshez.

Persze nagyon nem is lehetett mást várni, hiszen a zalaegerszegi fejleüvöltős újraszavazósdi óta tudni lehet: a kormánypárti vezetésű települési közgyűlések döntései a budapesti pártközpontban születnek, s miután Lázár János az OLAF-jelentést véleménynek, az Tiborcz-Elios-botrányt pedig lámpacserének titulálta, talán nem is volt más lehetőségük a szombathelyieknek. Magukra kellett rántaniuk azt a bizonyos vödröt.

Mert ebből a történetből a város egyszerűen nem tud jól kijönni. Ha végül megkötik a szerződést a beruházási hitelt biztosító bankkal, melynek farvizén az Elios érkezik, erkölcsileg lenullázzák magukat; ha mégis visszatáncolnak, Budapestről érkezhetnek a csárdás pofonok, s nem biztos, hogy a jövő évi önkormányzati választásokig ki lehet köszörülni a csorbát. Azaz polgármester és frakciótag egyaránt a posztjával játszik.

És a városlakók pénzével. Mert azt sem szabad elfelejteni, hogy saját finanszírozású a beruházás, a cirka 1,2 milliárdot hitelből fedezi a szombathelyi városvezetés. Melynek így aggódnia sem kell, hisz miután nincs benne uniós pénz, nem fordulhat elő, hogy hónapok múlva esetleg bedob a postás egy OLAF-levelet, tételesen felsorolva, ki, mikor, mennyit lopott. Szombathelyen a döntéshozók egyúttal ellenőrök is lesznek.

Szintet léptek.

Vas András