Előző
Következő
új cikk

Belföld

Összeomolhat Budapest közlekedése

Népszava|2018. febr 17. 05:02
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK), mint megrendelő, a főváros iránymutatása szerint arra kérte a BKV-t, húzza ki az M3-as metró rekonstrukciójának második üteme, a déli szakasz metrópótlásához szükséges tételeket az idei költségvetéséből. A Népszava információi szerint az egyértelmű ukázt január végén kapta a főváros közlekedési cége, amikor a tulajdonos Fővárosi Közgyűlés már jóváhagyta a BKV 2018-as költségvetését. Ennek módosítását kezdeményezte a BKK a metrópótlási tételek elhagyásával, hogy a végleges költségvetés illeszkedjen a főváros februárban elfogadandó, költségkímélő idei büdzséjéhez.

Úgy tudjuk, a BKK a végleges költségvetés elkészítésénél felhíva a BKV figyelmét arra, hogy a kihúzandó tételek között azok a beruházási költségek nem szerepelhetnek, amelyekhez önerő szükséges. Három kihúzandó tételt viszont megneveztek, amelyek fedezetét eredetileg betervezték a BKV idei költségvetésébe. Így törölhetik a metrófelújítás ideje alatt szükséges pótlóbuszok, valamint a sűrített villamos és metrószolgáltatások költségeit.

Ebből legrosszabb esetben akár az is következhetne, hogy idén - az eredeti tervekkel ellentétben - szeptembertől mégsem kezdődik el a 3-as metró következő szakaszának felújítása, de erre vonatkozó kérdésünkre sem a BKK, sem a BKV nem válaszolt.

Ami biztos: a BKV február elején írta ki a 3-as metró déli és középső szakaszának kivitelezési tenderét. Március 6-ig várják a pályázatokat, áprilistól indulnak a tárgyalások az alkalmasnak ítélt jelentkezőkkel. Tarlós István főpolgármester január végén jelentette be, várhatóan júliusban írhatják alá a közbeszerzési pályázat nyertesével a kiviteli szerződést. Elvileg tehát a beruházás folytatásának nincs akadálya, de biztos, hogy a budapestiek közlekedése ősztől nem lesz egyszerű.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!