Előző
Következő
új cikk

Külföld

Jan Hamácek a Cseh Szociáldemokrata Párt új elnöke

MTI|2018. febr 18. 19:42
[A+ A-]

Jan Hamácek lett a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) új elnöke. A párt és a parlamenti alsóház eddigi alelnökét vasárnap választották meg a legrégibb cseh politikai párt rendkívüli tisztújító kongresszusán a kelet-csehországi Hradec Královében. 

A 39 éves Hamácek 2013 és 2017 között a képviselőház elnöke és a CSSD alelnöke volt. Bohuslav Sobotka, a a CSSD korábbi elnöke tavaly nyáron mondott le tisztségéről bokros kormányfői teendőire hivatkozva, s azóta Milan Chovanec első alelnök irányította a pártot. A korábban több ízben is kormányzó CSSD az októberi képviselőházi választáson megbukott, 7,27 százalékos támogatottsággal csak 15 mandátumot szerzett a 200 tagú alsóházban. A pártelnöki tisztségért végül is hét jelölt indult, s Hamácek a második körben szerezte meg a győzelemhez szükséges több mint 50 százalékos támogatást.

A tisztújításon kívül a kongresszus legfőbb témája, hogy a CSSD kezdjen-e tárgyalásokat az októberi választáson győztes ANO mozgalommal a kormányzati együttműködésről. Hamácek a kongresszuson elhangzott beszédében leszögezte: meggyőződése, hogy a szociáldemokratáknak tárgyalniuk kell esetleges kormányzati szerepvállalásukról az Andrej Babis vezette ANO mozgalommal. A pártnak olyan posztokat kellene szereznie a kabinetben, amelyek lehetővé tennék programja megvalósítását. Úgy vélte, hogy a kormánykoalícióban való részvételről a párt tagságának kell dönteni egy belső referendumban.

A szociáldemokrata kongresszus vitája az esti órákban folytatódik, s az esetleges kormányzati szerepvállalásról egyelőre nincs semmiféle állásfoglalás.

Milos Zeman államfő, aki korábban a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke és miniszterelnöke volt, a tanácskozás elején elmondott beszédében az javasolta: a párt ne vonuljon ellenzékbe, hanem tárgyaljon az októberi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalommal az új kormány létrehozásáról. "Azt ajánlom, hogy ha nem akarnak feledésbe merülni, dolgozzanak" - jelentette ki Milos Zeman. Az államfő szerint a szociáldemokrata pártnak tárgyalnia kell a kormányzati szintű együttműködésről az ANO-val, de a támogatásáért nem miniszteri, hanem csak államtitkári posztokat kellene kérnie. Úgy vélte: ha a szociáldemokrata párt nem fog tárgyalni az ANO-val és ellenzékbe vonul, akkor támogatottsága tovább csökkenhet, és akár az ötszázalékos parlamenti küszöb alá eshet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!