Előző
Következő
új cikk

Belföld

Döntöttek: a Fidesz tényleg engedi a családok kilakoltatását

nepszava.hu|2018. febr 19. 14:02, frissítve: 2018. febr 19. 16:14
[A+ A-]

Egy kőbányai kilakoltatás helyszíne, 2013. Fotó: Tóth Gergő

Sem a Fidesz-frakció, sem a fideszes házelnök nem támogatta, hogy az Országgyűlés még a téli kilakoltatási moratórium vége előtt megtárgyalhassa a törvényjavaslatot, amely véget vetett volna a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának, írja közleményében A Város Mindenkié (AVM).

A Fidesz-frakciónak „csak azt kellett volna eldöntenie, hogy egyetért-e a gyermekes családok hajléktalanná tételével” – írta múlthét szerdán az AVM. Aznap kezdeményezte az LMP a Parlament házbizottságának ülésén, hogy a törvénymódosítást gyorsított eljárásban tárgyalják.

Az AVM javaslata egyrészt előírta volna, hogy a települési önkormányzatok kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak, másrészt – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében – már a lakáskiürítés bírósági elrendelését is megtiltotta volna abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A döntést hétfőre halasztotta a kormánypárt, és meg is hozta: a Fideszt nem érdekli, ha gyerekes családok kerülnek utcára. Mint a parlament előtti sajtótájékoztatón Szél Bernadett elmondta, a Házbizottság kormánypárti tagjai még azt is elutasították, hogy megindokolják a döntésüket.

„Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa” - mondta Orbán Viktor tavaly ősszel. Az AVM máshogy látja ezt. Fotó: A Város Mindenkié

„Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa” - mondta Orbán Viktor tavaly ősszel. Az AVM máshogy látja ezt. Fotó: A Város Mindenkié

Tavaly ősszel ugyan ilyen gyorsított eljárással fogadták el a kilakoltatási moratórium végének eltolását március 1-ről a választások utánra, április 30-ára. A gyorsított eljárás jelentőségét az adta volna, hogy segítségével május 1-től, a moratórium lejártától már érvényben lehetett volna az új szabályozás.

2018-at egyébként decemberben a családok évének mondta ki a kormány.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!