Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Orbán Viktor hozzáállása diktátorhoz illő"

nepszava.hu|2018. febr 19. 17:09
[A+ A-]

Fotók: AFP

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hozzáállása a menekülteknek segítő civil szervezetek tevékenységéhez "diktátorhoz illő" - ezt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter jelentette ki a Der Tagesspiegel című német liberális lapnak Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédével kapcsolatban.

Jean Asselborn

Jean Asselborn

A berlini lap online kiadásában hétfőn közölt - az MTI által is szemlézett - beszámoló szerint az Európai Unióban (EU) legrégebb óta hivatalban lévő külügyminiszter azt is mondta, hogy "ez a hozzáállás illik egy diktátorhoz, akinek fontosabb a hatalom megőrzésére irányuló ösztönzés, mint bármiféle politikai erkölcsi tartás".

A luxemburgi politikus szerint aktiválni kell az EU-s szavazati jog felfüggesztésével járó, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást. Az Uniónak a történteken fel kell háborodnia, az ENSZ emberi jogi főbiztosának pedig haladéktalanul jelentést kell tennie a magyarországi fejleményekről az Emberi Jogi Tanácsnak. Jean Asselborn szerint Magyarország feltartóztathatatlanul alakul át egy olyan országgá, amely elveszítette az emberi méltóság iránytűjét. 

A muzulmán vallás leegyszerűsítő becsmérlése ellentétes az EU-s szerződésekben rögzített vallásszabadsággal - jelentette ki a politikus, kiemelve, hogy Orbán Viktor a hazájukat a háború és a nyomorúság miatt elhagyni kényszerülő muzulmán menekültek elleni trágár félelemkeltéssel úgy tesz, mintha a kereszténységet védelmezné. A magyar miniszterelnök ezzel kiforgatja a keresztény erkölcsöt, amelyet a testvériesség és a bajba jutott emberek megsegítésének elve vezérel - szögezte le Jean Asselborn.

Reagált a magyar külügyminiszter, a mondhatni szokásos, a magyar polgárokat mélyen lenéző módon. Szijjártó Péter ugyanis ezúttal sem bíbelődött érvekkel, legalább a magyar választópolgároknak szóló, némi diplomáciai kimunkálást feltételező válasszal, a külügyér mondanivalójának lényege szerint Assellborn "gyűlöli Magyarországot", ő egy "elvakult bevándorláspárti" aki "Soros György kottájából játszik".  

Lájkoljon minket a Facebook-on is!