Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán az uniós tagsággal játszik

nepszava.hu|2018. febr 20. 08:55, frissítve: 2018. febr 20. 12:25
[A+ A-]

FOTÓ: OLIVER DIETZE / DPA

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hozzáállása a menekülteknek segítő civil szervezetek tevékenységéhez "diktátorhoz illő" - ezt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter jelentette ki a Der Tagesspiegel című német liberális lapnak Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédével kapcsolatban. A Magyar Nemzet telefonon érte utol a tárcavezetőt. 

- Nem gyűlölöm Magyarországot, sem Szijjártó Pétert vagy Orbán Viktort. Ez az ügy nem az egyénekről szól, hanem az alapelvek, értékek, jogszabályok és emberi méltóság tiszteletéről minden uniós tagállamban. Nem fogadhatjuk el, hogy a menedékkérők megsegítésén dolgozó civil szervezeteket büntessenek. Ilyen módszerek csak autoriter rendszerekben léteznek, és teljesen méltatlanok a demokratikus Európai Unióhoz - hangsúlyozta Jean Asselborn.

Azt sem tudom mi az a „Soros-terv”! 

– Soha nem találkoztam még Soros Györggyel, sőt azt sem tudom mi az a „Soros-terv”! - szögezte le a tárcavezető Szijjártó Péter - a kormányfőt védő - nyilatkozatára, miszerint ő "Soros György kottájából játszik". - Ha megnézzük a számokat, mi itt Luxemburgban 600 ezren élünk, és 800 menekültet kell befogadnunk, amit meg is tettünk. Önök Magyarországon tízmillióan vannak, és ha jól tudom kevesebb, mint 1500 embert kellene befogadniuk - teszi hozzá a külügyminiszter.

Asselborn álláspontja szerint a a migrációnak határt kell szabni, de a genfi egyezmény értelmében menekültként elismert embereknek segíteni kell. Ha valakinek háború miatt kell menekülnie a hazájából, akkor nem beszélhetünk korlátokról. Van különbség migránsok és menekültek között: minden menekült migráns, de nem minden migráns menekült.

A magyar politika szembemegy az Európai Unió elveivel

- Egyszerűen nem tudom megérteni ezt a mentalitást. A magyar embereknek viszont meg kell érteniük, hogy ha olyan kormányuk van, amely így folytatja, akkor annak Magyarország uniós tagsága lehet az ára. Nagyon szomorú lennék, ha ez történne - hangsúlyozza Asselborn.

Az Unióban  legrégebb óta hivatalban lévő külügyminiszter szerint ha egy ország olyan irányba megy, amely többé már nem követi az EU szellemét, amiért az egész szervezetet létrehozták, akkor vége van. Nagyon veszélyes úton haladunk - tette hozzá a tárcavezető.

Reagált Szijjártó
Két olyan kormány vitájáról van szó, amelyek között természetes a vita a bevándorlás kérdésében, hiszen Luxemburgnak bevándorláspárti, Magyarországnak pedig a bevándorlást ellenző kormánya van. A vita közöttük eddig is fennállt, és hosszú ideig fenn is fog állni, tehát "lehet még számítani arra, hogy lesz néhány csörte" közöttünk - fogalmazott.Lájkoljon minket a Facebook-on is!