Előző
Következő
új cikk

Belföld

Semjén húzós csellel segíti az MNB-t

nepszava.hu|2018. febr 20. 10:28
[A+ A-]

10. MÁÉRT. A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) XVI. plenáris ülése. Fotó: Tóth Gergő

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elkövetett formai hibák miatt megúszhatnák a bírságot a brókerügyek egyes elkövetői, ezért Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a minap törvénymódosítást terjesztett a Parlament elé. A visszamenőleges törvénykezés veszélyével fenyegető jogszabályról kedden dönt a T. Ház, írja az Index. A cikk szerint miután az MNB elvétette a lövést, Semjén kiszélesíti a kaput.

Törvénymódosítással akarja elérni a hogy az MNB, hogy formai hibák miatt mentesüljenek a bírságok alól a 2015-ben kirobbant brókerügyek egyes szereplői. Az MNB a legmagasabb, 20-20 millió forintnyi személyi bírságot rótt ki a Hungária Értékpapír Zrt. „f.a.” egyes korábbi igazgatósági tagjaira. Jogászaik azért támadták meg a határozatokat, mert azokat a hatósági jogkörök gyakorlásával megbízott Pénzügyi Stabilitási Tanács (PST) helyett Windisch László MNB alelnök jegyezte.

Az MNB álláspontja szerint erre lehetőséget adtak a jogszabályok, viszont a bíróság, majd végül a Kúria is hatályon kívül helyezte a döntések egy részét, új eljárásra kötelezve a jegybankot, ezzel azonban kifutottak volna a három éves határozathozatali időből.

Ekkor érkezett Semjén Zsolt (KDNP), aki egy törvény-módosítással kiterjesztené az MNB jogosultságát, hogy belenyúljon a saját határozataiba, így maradna ideje Windisch döntéseit a PST döntéseivé alakítani. Szakértők szerint ez visszamenőleges törvénykezés lenne, ami még akkor is aggályos, ha a sokakat megkárosító brókerügyekben az igazságérzet minden bírságot jogosnak érez.

A brókervádlottak ellen a büntetőeljárások folyamatban vannak, a formai hibák miatt csak a bírság alól mentesülhetnek - hacsak a Parlament nem húz lép egy véleményeset.

B. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!