Előző
Következő
új cikk

Külföld

EU: jogellenes a lengyel erdőirtás

nepszava.hu|2018. febr 20. 15:12
[A+ A-]

Aktivisták láncolták magukat a lengyel állami erdőgazdálkodási hivatal központjának bejáratához - Fotók: AFP

Uniós jogot sért a bialowiezai erdőirtás, így foglalt állást az Európai Bíróság főtanácsnoka, Yves Bot. A tét: Európa utolsó egybefüggő őserdőjének megmaradása - tudósít az Euronews . Tavaly novemberben környezetvédő aktivisták láncolták magukat a lengyel állami erdőgazdálkodási hivatal központjának bejáratánál, tiltakozva a Bialowieza erdőn zajló fakitermeléssel szemben. 

Az Európai Bíróság még novemberben a fakivágások leállítására szólította fel a lengyel kormányt, és jelentős pénzbüntetést is kilátásba helyezett, amennyiben Lengyelország a felszólításnak nem tenne eleget.

A főtanácsnok mostani állásfoglalása javaslatnak minősül, amely ugyan nem köti a bírákat, de az Európai Bíróság ítéletei többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással. A lengyel környezetvédelmi miniszter, Henryk Kowalczyk máris közölte, hogy végrehajtják majd az Európai Bíróság ítéletét, noha szerinte a fakivágások célja a pusztulás megállítása volt.

Az ENSZ világörökségi listáján lévő bialowiezai nemzeti park az otthona számos ritka állatfajnak és Európa legmagasabb fáinak is. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!