Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ujhelyi: már idén nyáron ingyen utazhatnak az EU fiataljai

nepszava.hu|2018. febr 20. 16:57
[A+ A-]

A kép illusztráció. Fotó: Peter Muller / Cultura Creative

Már idén nyáron igénybe vehető lesz az Európai Unió 12 millió euró támogatással létrejövő, az európai identitás kialakítását és megerősítését célzó, fiataloknak szánt utazási kedvezménye – azt az MTI híradása szerint Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője közölte.

Az Európai Parlamentben (EP) tartott, az ingyenes Interrail-programmal foglalkozó megbeszélést követően mondta el Ujhelyi, a program egyik koordinátora: az idei évre megszavazott összegből mintegy 20-50 ezer fiatal vehet részt, attól függően, hogy 10 és 30 napos vonatbérleteket választanak.

A program célja a fiatalok európai integrációjának segítése. Ujhelyi kiemelte, ennek érdekében a kezdeményezés koordinátorai el kívánják érni, hogy az Interrail-program része legyen a 2020-től érvényes uniós költségvetésnek, így – az Erasmus-programhoz hasonlóan – hosszú évekre előre számolhasson vele az Európai Bizottság, illetve a résztvevő európai és magyar fiatalok.

Az EP 2016-ban tárgyalta először a javaslatot, amelynek értelmében minden 18. életévét betöltött európai fiatalnak díjmentes, egy hónapra szóló Interrail-bérletet biztosítanának. Már a tavaly tavasszal útjára indított, kísérleti Move2Learn, Learn2Move nevű programban ötezer, 16. életévét betöltött uniós fiatal vehetett részt, köztük valamivel több, mint félszáz magyarral.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!