Előző
Következő
új cikk

Sport

Pjongcsang - Két századon múlt a magyar érem

Népszava|2018. febr 20. 18:10
[A+ A-]

Fotók: Szalmás Péter

A magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó második lett a B döntőben, később Kanada és Kína kizárása révén az összesítésben a negyedik helyre lépett előre.

A magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó kedden a B döntőben volt érdekelt, s az előzetes várakozások szerint a hollandokkal szállhatott csatába az ötödik-hatodik helyért. A szakvezetés ezúttal Heidum Bernadettet hagyta ki a csapatból, azaz Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Kónya Zsófia alkotta a magyar négyest. A hollandok már az elejétől kezdve szédítő tempót diktáltak, alig telt el néhány kör, amikor már a japánok és az oroszok is leszakadtak a magyar-holland duótól. A németalföldi váltó egy pillanatra sem lassított, végig maximális sebességen ment minden tagja, így a legutóbb olimpiai hatodik, egyúttal világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar négyesnek nem volt esélye az előzésre.

Hollandia végül 4:03.471 perces új világrekorddal győzött, a magyarok "csak" tapadni tudtak az éllovasra, de így is a régi világcsúcson belül, 4:03.603 perccel értek célba. A régi rekordot a dél-koreaiak tartották 4:04.222 perccel.

Ugyanakkor nem ez volt az egyetlen magyar érdekeltségű futam, hiszen Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang mellett Knoch Viktor versenyzett 500 méteren, míg a hölgyeknél 1000 méteren Keszler Andrea és Jászapáti Petra kapott lehetőséget.A fináléban a papírformát igazolva, a hazai közönség legnagyobb örömére a Koreai Köztársaság kvartettje nyert Kína csapata előtt úgy, hogy célfotó döntött. A zsűri viszont szabálytalanság miatt kizárta a kínai és a kanadai négyest is, ezáltal a magyarok két pozíciót előreléptek, a hollandok pedig bronzérmesek lettek. Ez a harmadik magyar pontszerző helyezés Pjongcsangban, előzőleg Liu Shaolin Sándor ötödik, Jászapáti Petra pedig hatodik lett 1500 méteren rövidpályás gyorskorcsolyában.

Az urak közül elsőként a negyedik olimpiáján szereplő Knoch lépett jégre, aki a legjobb, egyes pozícióból rajtolt, ezt a helyet meg is tartotta. Ugyan féltávnál az 1000 méteren bronzérmes dél-koreai Szeo Ji Ra megelőzte őt, de még így is továbbjutást érő helyen volt, mígnem az utolsó előtti kanyar előtt megbotlott, majd elesett és a mobilpalánknak csapódott.

Ezt követően Liu Shaoangnak nem okozott gondot a továbbjutás. Az MTK minden távon junior világbajnok versenyzője a japán Szakazume Rioszukét lerajtolva élre állt, vezető pozícióját pedig a célig nem engedte át senkinek. "Sikerült lerajtolnom a japán srácot, amivel tulajdonképpen el is dőlt a futam. A továbbiakban is az lesz a legfontosabb, hogy a jó rajtpozíciót nem szabad eladni" - mondta a 19 esztendős Liu Shaoang.

A táv két évvel ezelőtti világbajnokának, Liu Shaolinnak viszont akadtak erős riválisai. Ennek ellenére, ha lehet, még magabiztosabb volt, mint öccse. Az MTK 1500 méteren ötödik versenyzője az első kanyart végig külső íven tette meg a négyszeres világbajnok kínai Han Tien-jü mellett, majd az egyenesben faképnél hagyta. Vezető helyét egy pillanatra sem veszélyeztette senki, pedig ott volt még a futamban az 1000 méteren ezüstérmes amerikai John-Henry Krueger - a már magyar színekben szereplő Cole William Krueger testvére -, továbbá az 1500-on bronzérmes orosz Szemjon Jelisztratov is. A második továbbjutó helyet Han megtartotta.

"Az volt a cél, hogy élre rajtoljak, ez sikerült. Jó erőben, jó formában vagyok, de itt a mentális állapot is sokat számít, jó döntéseket kell hozni és jókor, legutóbb nekem ez nem sikerült, de ezt el kell felejteni" - értékelt a 22 éves Liu Shaolin utalva az 1500 méter elrontott döntőjére, amikor kizárták, s végül nyolcadik lett. Az 500 méter további küzdelmeit csütörtökön rendezik.

A magyar hölgyek egyéni versenyzése is felemásan sikerült. Keszler Andrea bírói döntéssel került a következő körbe, ugyanis a világbajnoki címvédő Elise Christie meglökte a magyar versenyzőt, míg Jászapáti Petra negyedikként zárt futamában, így nem folytathatja a küzdelmet.

Megvan a téli olimpia harmadik doppingesete
Pozitív lett a doppingtesztje Ziga Jeglicnek, a szlovén jégkorong-válogatott játékosának. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) – amely az olimpia idején közvetlenül jár el doppingügyekben – ideiglenesen felfüggesztette a csatár játékjogát, amit az érintett elfogadott. Jeglic szervezetében hörgőtágító fenoterolt találtak egy pjongcsangi ellenőrzés során. A CAS közlése szerint a játékosnak 24 órán belül el kell hagynia az olimpiai falut. Ügyében a döntés a játékok után születik majd meg.
A rövidpályás gyorskorcsolyázó japán Szaito Kej és az orosz curlinges Alekszandr Kruselnyickij után Jeglicé a harmadik doppingeset a dél-koreai olimpián.

A magyarok csütörtöki programja:

02.00–03.15 Alpesi sí férfi műlesiklás 1. futam Kékesi Márton, Samsal Dalibor

05.30–07.00 Alpesi sí férfi műlesiklás döntő

11.00–13.45 Rövidpályás gyorskorcsolya férfi 500 m negyeddöntő, elődöntő, döntő Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor

11.00–13.45 Rövidpályás gyorskorcsolya női 1000 m negyeddöntő, elődöntő, döntő Keszler Andrea

11.00–13.45 Rövidpályás gyorskorcsolya férfi 5000 m váltó döntő Magyarország

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!