Előző
Következő
új cikk

Belföld

Az OLAF-ügy, amiben elvégzi a dolgát az ügyészség

nepszava.hu|2018. febr 21. 10:36
[A+ A-]

Shutterstock illusztráció

Az OLAF feljelentése nyomán 770 millió forintos költségvetési csalás miatt emelt vádat az ügyészség, sőt, elsőfokú ítélet is született. Igaz, ennek az esetnek nincs köze a kormányfő vejéhez.

Közleményben büszkélkedett a vádhatóság azzal: „Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot, amely alapján a bíróság a tegnap elsőfokú – nem jogerős – ítéletet hirdetett.”

Noha ma az OLAF-ügy egyet jelent a kormányfő vejének botrányos „fejlesztéseivel”, ez esetben egészen másról van szó.

A Fővárosi Főügyészség 2017 februárjában benyújtott vádirata szerint az ügyben szereplő cégcsoport főtevékenységként – a nyomdaipari tevékenység mellett – papír csomagolóeszköz gyártással foglalkozott.

A vádirat szerint az ügy I. rendű vádlottja – aki a cégcsoport tényleges irányítója volt – elhatározta, hogy úgy vesz igénybe jogosulatlanul hazai és uniós forrásból származó, vissza nem térítendő támogatást, hogy a cégcsoport üzemeiben már évek óta működő papírzacskó gyártó gépeket újonnan beszerzett gépként tünteti fel.

Az I. rendű vádlott ennek megfelelően 2005-2010. között összesen négy uniós pályázatot nyújtott be új gépsorok beszerzésére úgy, hogy a gépek megvásárlása ténylegesen nem állt szándékában, célja csak a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt. A vádlott és társa valótlan árajánlatot, vállalkozási szerződést, számlát, átadás-átvételi jegyzőkönyvet is készített. A vád szerint a III. és IV. rendű vádlottak az egyik pályázat kapcsán szintén valótlan tartalmú okiratok benyújtásában működtek közre.

Az I. rendű vádlott a fentiek alapján mintegy 770 millió forint vagyoni hátrányt okozott, melyből több mint 630 millió forinttal az uniós, míg csaknem 140 millió forinttal a magyar költségvetést károsította meg.

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Fővárosi Törvényszék az I. rendű, valamint III. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében. Az I. rendű vádlottat 3 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, míg III. rendű vádlottat 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A II. rendű vádlottat és IV. rendű vádlottat az ellenük emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette a bíróság.

Az ítélet nem jogerős. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!