Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Hiába dagad a pénztárcája, felejtse el, hogy lesz új lakása

nepszava.hu|2018. febr 21. 12:00, frissítve: 2018. febr 21. 12:17
[A+ A-]

Illusztráció: Tóth Gergő

Hiába emelkednek a keresetek, ez nem segít a lakásvásárlásban – derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb közleményéből, írja az Index.hu. Míg a bruttó átlagkereset egy év alatt 13 százalékkal emelkedett, a piacra dobott eladó ingatlanok kínálati ára 18 százalékkal nőtt ugyanennyi idő alatt.

Az Otthontérkép szakértői szerint 2015 júniusától a tavalyi év végéig a béremelkedések 33 százalékos növekedésével szemben a kínálati lakásárak kétszer annyira, 66 százalékkal emelkedtek. Míg például a tégla és a családi házak a keresetekkel nagyjából hasonlóan mozogtak és 2,5 év alatt 36 százalékkal emelkedtek, addig a panellakások elképesztő árváltozáson mentek keresztül: 2017 őszén már 77 százalékkal kerültek többe ezek az otthonok 2015 nyarához képest.

Idén további 5-8 százalékos drágulás várható. A béremelkedés pedig a kormány bejelentése szerint is alacsonyabb ütemű lesz, mint 2017-ben volt, vagyis tovább nyílik az olló a bérek és a lakásárak között.

Az árak és a keresetek összefüggésében nem lehet szó nélkül elmenni a bérleti díjak mellett sem. Habár előrejelzések szerint a bérleti díjak már nem emelkednek tovább, általánosságban mégis elmondható, hogy az emberek a nettó fizetésük nagyjából 30-35 százalékát költik a lakhatásukra, ami korántsem mondható egészségesnek.

A teljes cikk itt olvasható.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!