Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Kósa Lajos a vallásszabadság jogán alapuló iskolaválasztásért

Népszava-összeállítás|2018. febr 21. 12:44
[A+ A-]

Kósa Lajos (Fidesz) név szerinti szavazást kért: Nem adható egyházi tulajdonba az alapfokú oktatási intézmény elhelyezésére szolgáló ingatlan, ha az átadás folytán nem marad lehetőség a lelkiismereti és vallásszabadság jogán alapuló iskolaválasztásra

A parlament tegnap név szerinti szavazás után, 194 igen — benne Horváth Tivadar (SZDSZ) voksával —, 95 nem és 23 tartózkodás mellett elfogadta az egyházi ingatlanok visszaadásáról szóló törvényt. A Ház a csaknem hatórás szavazási procedúra során több mint kétszáz módosító indítványról szavazott, bár Balsai István igazságügy-miniszter délelőtti expozéjában már kijelentette, a kormány csak harminc módosító javaslatot fog támogatni, azokat, amelyek nem ellentétesek a törvényszöveg szellemiségével.

Délelőtt is volt név szerinti szavazás, ezt Kósa Lajos (Fidesz) kérte egy módosító indítvány kapcsán. Eszerint: „Nem adható egyházi tulajdonba az alapfokú oktatási intézmény elhelyezésére szolgáló ingatlan, ha az átadás folytán nem marad lehetőség a lelkiismereti és vallásszabadság jogán alapuló iskolaválasztásra.” Ezt a javaslatot 130 igen, 150 nem és 39 tartózkodás mellett elvetette a parlament. A tegnapi ülésszak az egyes állami tulajdonban lévő vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba adásáról szóló törvényjavaslat részletes vitájával zárult. E törvényjavaslatról, amelyhez több mint 300 módosító indítványt nyújtottak be a képviselők, pénteken hoz határozatot az Országgyűlés.

Orbán Viktor, a Fidesz frakcióvezetője: — Ügy érzem, kérdésfeltevésünk vízválasztó volt, ezért is kértük a név szerinti szavazást. A kormány azt állítja, hogy az általa beterjesztett törvényjavaslat is biztosítja a lelkiismereti szabadság megvalósulását, ez szerintem nem így van.

A törvény egészének elfogadása után, jogászaink megvizsgálják a törvényt, és ha úgy ítélik meg, hogy passzusai alkotmánysértőek, minden bizonnyal Alkotmánybírósághoz fordulunk.

Népszava 1991. július 11.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!