Előző
Következő
új cikk

Külföld

Állami milliárdok tűnnek el "Finkelstein gyermekeinél"

nepszava.hu|2018. febr 21. 13:07
[A+ A-]

Shutterstock illusztráció

Kétmilliárd forintot költött el 2015 óta a magyar adófizetők pénzéből az Egyesült Államokban a Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű nonprofit szervezet. Az állami támogatás hivatalos célja az, hogy az amerikai bejegyzésű alapítvány a magyar kultúrát népszerűsítse Amerikában, kapcsolatot tartson a magyar származású amerikaiakkal, illetve a magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzésén dolgozzon.

Az atlatszo.hu megpróbálta kideríteni, mire ment el ez az összeg az elmúlt években, ám az alapítvány működését felügyelő Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól hiába kérte ki kétszer is közérdekű adatigénylés keretében az MFNA beszámolóit és pénzügyi elszámolásait. Az Egyesült Államokban benyújtott adóbevallásból viszont az kiderül, hogy a cég nagyon erősen kötődik Arthur J. Finkelsteinhez, tavaly nyáron elhunyt republikánus politikai stratégához, aki haláláig a Fidesznek is dolgozott.

Az MFNA által elköltött összeg nagyságát jelzi, hogy míg a magyar kormány hivatalos amerikai lobbistájaként tevékenykedő Connie Mack és a Századvég együtt kapnak évi 350 millió forintot arra, hogy Washingtonban lobbizzanak, az alapítvány 2015 óta évi 612,4 millió, 2017 óta pedig évi 747 millió forintot költhet el teljesen átláthatatlan módon.

Ezzel szemben amikor kiderült, hogy az amerikai Külügyminisztérium 2018-ban pályázati úton egyszeri 187 millió forintot költene a kormányfüggetlen magyar vidéki sajtó támogatására, Szijjártó Péter külügyminiszter bekérette az amerikai ügyvivőt, és a magyar belpolitikába való beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat.

Az MFNA alapítása óta egyetlen olyan eseményt bonyolított le, aminek volt sajtóvisszhangja az Egyesült Államokban. Az amerikai adóbevallásból kiderül többek között, hogy a külsős munkatársként foglalkoztatott jogász óradíja 1,6 millió forint, igazgatója, Jo Anne Barnhart - szintén külsős megbízással -, heti 20 óra munkáért évi 34 millió forintot kap. A cég Chris Larson nevű munkatársa 27 millió forintot vett fel adományok gyűjtésére, de egyetlen cent adományt sem szerzett. Írásos anyagok nyomtatására "kutatás" címen 160 millió forintot fordított egy év alatt a cég.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!