Előző
Következő
új cikk

Belföld

Németh Szilárd tudja, mi a baj a sürgősségi ellátással

nepszava.hu|2018. febr 22. 10:04
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Németh Szilárd igyekszik jó példával elöljárni: bár a minap szögbe nyúlt, mégsem rohant vele az orvoshoz.

Van egy olyan „velünk született probléma”, hogy minden üggyel szeretnénk szaladni az orvoshoz – reagált a Magyar Nemzetnek Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, amikor a közelmúltban nyilvánosságra került, a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó halálesetekről kérdezték. "Én például tegnap szögbe nyúltam, és evvel is elrohanhattam volna, de megpróbáltam magam megoldani" – említette saját magát jó példaként a politikus.

Legutóbb Vathy Zsuzsa, József Attila- és Márai Sándor-díjas író tragikus haláláról számolt be lánya, Lázár Fruzsina a Magyar Nemzet hasábjain. Vathy Zsuzsa feltehetően egy oltásra lett allergiás tavaly év elején, ám a háziorvos hazaküldte. Ezután a Honvédkórházba mentek, ahol két órát vártak csak arra, hogy besorolják, mennyire sürgős az édesanyja állapota. Végül öt óra várakozás után hazamentek, mentőt hívtak. A mentőápoló az orvosokkal ellentétben azonnal tudta, hogy egy súlyos allergiás reakcióról van szó, de a Szent Imre kórházban már nem tudták megmenteni Vathy Zsuzsa életét.

Németh Szilárd feltehetőleg erre az esetre is utalva azt mondta: szilveszter éjszakája után a sürgősségi osztály olyan, mint egy „átjáróház”. Mint mondta: ezzel nem kívánt cinikus vagy ironikus lenni, a kormány „mindent be fog vetni”, hogy megoldja a problémát. Ebben az „újév utáni” időpontban ugyanakkor „mindenki” ott van a sürgősségi osztályon, „de az emberek kilencven százaléka január 3-án – nem akarok ebből viccet csinálni – majdnem maga tehet arról, hogy ott van” - fogalmazott.

A Fidesz alelnöke szerint egyébként a sürgősségi ellátás helyzete nem olyan tragikus, mint ahogy lefestik. Elismerte ugyan, hogy azért nincsen minden rendben a hazai rendszerrel, de szerinte más országokban sem rózsás a helyzet. Megjegyezte: ha a háziorvos nem akar foglalkozni valakivel, és ezért a sürgősségire küldi, az "nem szép dolog”.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!