Előző
Következő
új cikk

Sport

Olimpiai bajnok a férfi gyorskorcsolya-váltó Pjongcsangban

Népszava|2018. febr 22. 13:47, frissítve: 2018. febr 22. 21:07
[A+ A-]

Fotók: Szalmás Péter

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású csapat Magyarország első aranyérmét szerezte meg a téli játékok történetében.

Hosszú út vezetett idáig... 2017 novemberében Kazahsztán kezében volt a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó sorsa. A szöuli világkupa elődöntőjében kizárták a magyarokat, így azon kellett izgulni, hogy Kazahsztán ne álljon dobogóra, ugyanis akkor a magyar váltó lemaradt volna az olimpiáról. Knoch Viktor akkor nem tudta megnézni az ominózus finálét, s kedvezőtlen eredmény esetén felhagyott volna az élsporttal. Mekkora szerencse, hogy nem így történt!

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású négyes kedden bejutott az 5000 méteres döntőbe, ugyanakkor koránt sem számított esélyesnek a fináléban, ahol egészen elképesztő jelenetsorok zajlottak le. Fél távnál kicsúszott a dél-koreaiak egyik embere, így gyakorlatilag biztossá vált az érem. Három körrel a vége előtt Liu Shaoang megelőzte kínai riválisát, majd bátyja Liu Shaolin Sándor elment a kanadai Samuel Girard mellett, s elsőként, olimpiai rekorddal hozta be a magyar váltót.

A főszereplők az M4 Sport riporterének még az ünneplés hevében elmondták, időre van szükségük, hogy feldolgozzák a történteket. "Hihetetlen, komolyan mondom. Nagyon kemény futam volt, elképesztő, hogy sikerült nyernünk. Nagyon hosszú volt az út idáig, de összeszedtük magunkat fejben, és hát mi vagyunk a világ királyai! Annyira sok volt bennem az adrenalin, tudtuk, hogy ha a kanadaiak vezetnek, csak meg akarják tartani a helyüket, én meg azt mondtam, ezt tuti nem fogom hagyni. Jól éreztem magam, és úgy gondoltam, hogy ha a pályán le tud szedni valaki, akkor a világ lúzere leszek" – mondta örömittasan Liu Shaolin Sándor. Testvére, Liu Shaoang megerősítette, szerinte is nagy harc volt, és még nem tudja hova tenni, hogy olimpiai aranyérmes. Elég peches volt Dél-Koreában, de azt mondta, „minden egyéni gond és probléma eltűnt most”.

Pedig koránt sem voltak jók az előjelek. A váltó döntőt megelőzően Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is az 500 méteres versenyszámban volt érdekelt. A fiatalabb Lui-fivért kizárták a negyeddöntőben, míg bátyja csak a B-döntőbe kvalifikált. Éppen az a kanadai Girard fosztotta meg a finálétól, akit később a váltók versenyében meg tudott előzni. Liu Shaolin Sándor végül ebben a számban az 5. helyet szerezte meg.

Liu Shaoanghoz hasonlóan Keszler Andrea számára is a negyeddöntő jelentette a végállomást női 1000 méteren. Az 500 méteren tizedik tatabányai sportoló utolsóként zárt futamában.

Szintén magyar vonatkozású hír, hogy Kékesi Márton a 30. helyet szerezte meg férfi lesiklásban, míg Samsal Dalibor még az első futamban kiesett.

Ami a magyarok pénteki programját illeti, a műkorcsolyázó Tóth Ivett a női kűrben, míg Nagy Konrád a gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában bizonyíthat. A legérdekesebb esemény azonban magyar szempontból a - magyar idő szerint - 11 órától esedékes éremátadó ceremónia lesz, ahol a gyorskorcsolya váltó átveheti aranyérmét.

A magyarok szombati programja:

03.00–05.00 Alpesi sí csapatverseny döntő

Az eddigi magyar téli olimpiai érmesek:

Aranyérem

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor rövidpályás gyorskorcsolya 2018, Pjongcsang

Ezüstérem

Kékessy Andrea – Király Ede páros műkorcsolya 1948, St. Moritz

Regőczy Krisztina – Sallay András jégtánc 1980, Lake Placid

Bronzérem

Rotter Emília – Szollás László páros műkorcsolya 1932, Lake Placid

Rotter Emília – Szollás László páros műkorcsolya 1936, Garmisch-Partenkirchen

Nagy Marianna – Nagy László páros műkorcsolya 1952, Oslo

Nagy Marianna – Nagy László páros műkorcsolya 1956, Cortina d’Ampezzo

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!