Előző
Következő
új cikk

Külföld

Navalnijt megint letartóztatták

nepszava.hu|2018. febr 22. 13:59
[A+ A-]

Alekszej Navalnij. Fotó: Mladen ANTONOV / AFP

Őrizetbe vette, majd egy óra elteltével elengedte csütörtökön Moszkvában a rendőrség Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, írja az MTI. A héten ő volt a harmadik.

Az őrizetbe vételről maga Navalnij számolt be a Twitteren, majd megerősítette ezt az általa létrehozott korrupcióellenes alapítvány ügyvédje, Ivan Zsdanov is. Zsdanov közölte, hogy Navalnijnak a rendőrségen egy jegyzőkönyvet adtak át, amely szerint közigazgatási jogsértést követett el a tüntetések szervezésére vonatkozó szabályok ismételt megsértése révén.

A nap folyamán korábban a seremetyjevói repülőtérről Navalnij stábjának vezetőjét, Leonyid Volkovot vezették el rendőrök. Volkov Ufába készült, hogy ott az elnökválasztás bojkottjának támogatóival találkozzon.

Seremetyjevóban kedden Roman Rubanovot, Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának vezetőjét vették őrizetbe, és közigazgatási törvénysértés címén jegyzőkönyvet vettek fel vele. Rubanovot a bíróság 10 napi elzárásra ítélte egy január 28-i tüntetés miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenzékének egyik legismertebb alakja Navalnij, akit a központi választási bizottság – egy sebtében kiszabott felfüggesztett szabadságvesztésére hivatkozva – nem engedett elindulni a márciusi elnökválasztáson. Navalnij válaszul mozgalmat indított az egyenlőtlen politikai erőpróba bojkottálása érdekében.

Az elmúlt egy hónap leforgása alatt bírósági ítélet született a Navalnij választási stábját finanszírozó alap felszámolásáról, a politikust őrizetbe vették egy moszkvai, a választási bojkottra felszólító tüntetésen, irodáját pedig rendőrök törték fel. Hozzáférhetetlenné tették weboldalát is Oroszországban, egy tényfeltáró videó miatt, amelyben korrupciós kapcsolattal vádolta meg Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettest, és az őt – állítólag – luxusjachtján prostituáltak közt vendégül látó Oleg Gyeripaszka milliárdost.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!