Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Röpcédulák a parlament karzatáról — nyolc hónapi elzárás

Népszava-összeállítás|2018. febr 22. 15:23
[A+ A-]

A röpcédulákat az úgynevezett Magyar Szocialista Munkáspárt vezetőségétől kapta azzal a megbízással, hogy a karzatról dobja le a parlament üléstermébe

Ismeretes, hogy a napokban a parlament karzatáról ülés közben egy vágista fiatalember röpiratokat dobott le az ülésterembe. Az illetőt nyomban letartóztatták, aki kihallgatása során elmondotta, hogy a röpcédulákat az úgynevezett Magyar Szocialista Munkáspárt vezetőségétől kapta azzal a megbízással, hogy a karzatról dobja le a parlament üléstermébe. Hétfőn tárgyalta az ügyet az V. kerületi kapitányság rendőrbírája, aki az ügyben a következő ítéletet hozta:

Czövek Andor rákosligeti születésű 25 éves, hónapok óta foglalkozásnélküli szabósegédet azért, mert, mint rendőri fölügyelet alatt álló egyén, tartózkodási helyét, Rákoskeresztúrt engedély nélkül elhagyta és a rendőri büntető-határozatot, amelynek föltétele az, hogy nyilvános vagy magángyűlésen, avagy bármilyen politikai akcióban nem vesz részt, megszegte, négyszer 2 hónapi, azaz összesen 8 hónapi elzárásra és kétszer 800 pengő pénzbüntetésre ítéli.

Az ítélet kihirdetése után a rendőrfogalmazó Czövek Andort azonnal letartóztatta és nyomban kiszállíttatta a toloncházba büntetésének megkezdése végett. Az elítélt a büntetés súlyossága miatt föllebbezett.

Ebben az ítéletben a hallatlan súlyossága mellett még egy szembeötlő jelenség ütközik ki. Az ítélet ugyanis egyáltalában nem is tesz említést a röpcédulákról, hanem a büntetést csupán a rendőri fölügyelet alá helyezés megszegésével indokolja. Ez az ítélet újabb bizonyítéka tehát annak, hogy itt még mindig teljes pompájában virágzik az internálás, a rendőri fölügyelet alá helyezés intézménye, amelyet hivatalos helyeken előszeretettel szoktak tagadni. De máskülönben is hű tükre ez az ítélet a mai kormányzati szellemnek.

Népszava 1927. február 22.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!