Előző
Következő
új cikk

Belföld

Túlzsúfolt börtönök – 640 millió ment el kártérítésre

nepszava.hu|2018. febr 22. 16:00
[A+ A-]

Túlzsúfoltak a börtönök. Illusztráció: Tóth Gergő

650 ügyben fizetett kártérítést az állam, közel 640 millió forintban, mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára – számolt be a hvg.hu. Völner parlamenti írásbeli kérdésre válaszolt, melyet Harangozó Tamás MSZP-s képviselő tett fel.

2015-ben arról beszélt a kormány, hogy 2019-ig 6 ezres férőhelybővítést terveznek kilenc új börtön építésével, valamint a meglévők bővítésével. A cél az volt, hogy csökkentség a zsúfoltságot. Ugyanakkor 2016 őszén csupán négy új börtön építésére írtak ki közbeszerzési eljárást, és ezeknél is – az ózdi, a kemecsei, a csengeri és a hevesi börtönöknél – már a megismételt közbeszerzés az, amit megint csak eredménytelennek nyilvánítottak. Az indoklás, hogy a pályázók túl magas áron vállalták volna a munkát.

Sokba kerül az állampolgároknak az előállt helyzet: mint Völner fogalmazott, „2017. évben az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt összesen 650 ügyben történt kifizetés, a megítélt kártalanítás összege összesen 639.055.569 forint volt”.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!