Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kilátástalanság Kelet-Gútában

Népszava|2018. febr 23. 05:33
[A+ A-]

Fotó: AFP/Samer Bouidani

Folytatódik a vérontás a szíriai Kelet-Gútában. Emberjogi aktivisták szerint a Damaszkusz melletti város elleni csütörtöki támadásban legalább 13 polgári személy vesztette életét. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíria Megfigyelő Központja közlése szerint a sérültek száma a százat is meghaladja. Duma városát a csütörtök reggeli órákban összesen mintegy 200 gránáttal lőtték. Maszen al-Sami helyi aktivista szerint percenként több lövedék csapódott be. Ezért a segélyszervezetek munkatársainak esélyük sem volt arra, hogy megközelítsék a sérülteket.

Kelet-Gúta a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta az egyik legsúlyosabb támadássorozatot éli át. Vasárnap óta becslések szerint legalább 350 polgári személy vesztette életét, a sérültek száma pedig eléri az 1700-at. A vérontás ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegnap esti ülésén is napirendjére tűzte. Svédország és Kuvait 30 napos fegyverszünetre vonatkozó javaslatot kívánt előterjeszteni.

António Guterres ENSZ-főtitkár földi pokolnak nevezte a még a lázadók kezén lévő régiót. Bár már szerdán is akadtak próbálkozások a fegyverszünetre, minden erre irányuló kísérlet kudarcba fulladt. Oroszország ezzel kapcsolatban a lázadókra hárította a felelősséget, mert „nem teljesítették” a Kremlnek a harcok beszüntetésére vonatkozó felhívását. „Kelet-Gútában kritikus humanitárius helyzet alakul ki” - hangzik az orosz közlemény.

Az ENSZ, valamint nyugati megfigyelők ezzel szemben úgy vélik, hogy a kilátástalan helyzet az oroszok által támogatott, Bassár el-Aszad elnök fémjelezte rezsim szűnni nem akaró légicsapásai miatt alakultak ki. Tény, hogy Oroszország csak a lázadókat szólította fel a harcok beszüntetésére, a kormányerőket nem. Félő, hogy még nagyobb humanitárius katasztrófa alakul ki a régióban, mivel az mintegy 300 ezer ember rekedt ott.

Drámai hangú nyilatkozatban bírálta a vérontás fő felelőseit az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Szaid Raad al-Husszein. „Állítsák meg Kelet-Gúta borzalmas megsemmisítését” - hangoztatta.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!