Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Kimutatták a por és az öngyilkosság kapcsolatát

nepszava.hu|2018. febr 23. 18:19
[A+ A-]

Szmog Budapest felett. Fotó: Tóth Gergő

Elsőként vizsgálta egy tanulmány a hosszú távú légszennyezettségnek való kitettség és az öngyilkosság okozta halálozások kapcsolatát - erős kapcsolatot "kötődést" találtak, írja a Faktor. Az összefüggés a városi környezetben élő embereknél hangsúlyosabb.

A légszennyező anyagokkal összefüggő öngyilkosság kockázata magasabb a városi környezetben élő felnőtteknél a kockázata , derül ki a Science of the Total Environment című tudományos folyóiratban publikált tanulmányból.  Ennek elsősorban a szálló pornak való hosszú távú kitettség az oka.

A tanulmány a dél-koreai nemzeti egészségbiztosítási szolgálat által, több mint 265 ezer felnőtt egészségi adatainak elemzésével készült. A vizsgált időszak alatt az alanyok közül 564-en, vagyis 0,2 százalék ölte meg magát.

A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés - 10 mikron alatti részecskeátmérőjű - szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva képesek mélyen behatolni a tüdőbe, különböző légzőszervi megbetegedéseket okozva, mint például az asztma vagy a tüdőrák, és legyengíteni az immunrendszert.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!