Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kiderült, hogy működik a kézivezérlés a közmédiában

nepszava.hu|2018. febr 25. 12:01
[A+ A-]

Népszava fotó

Kitakart arcú sajtómunkások beszélnek arról egy külföldi televíziónak, hogy miként működik a kézi vezérlés közmédiában.

”Semmi rosszat nem lehet írni a kormányról. A politikailag kényes témákban instrukciókat kapok – mesélt a közmédiában dolgozó magyar újságíró az Al Dzsazíra televíziónak. Olyan is van, hogy az egész szöveget megkapom, nem kell csinálnom vele semmi mást, csak bemásolni. Hihetetlen az egész.”

A magyar médiahelyzetről készített riportot a 444.hu ismerteti részletesen. A két megszólaló MTVA-dolgozó is részletesen mesél a kormánymédia belső működéséről. Mindketten eltakart arccal, elváltoztatott hanggal jelennek meg a műsorban, mert azt mondták, félnek a következményektől.

„Minden kormányközeli médiánál ott ül valaki, aki továbbküldi a direktívákat, amiket a tartalmi központból küldenek ki. Nem szokták lediktálni a teljes cikket, csak pontokba szedik, hogy miket kell kiemelni."

„Eleinte még kérték, hogy mit csináljunk, most már csak üvöltenek, hogy mi nem kerülhet a hírekbe” - mondja a másik megszólaló.

Elmondásuk szerint három kulcsszó van:

  • Soros

  • migráns

  • és balliberális

Minden olyan témára ráállnak, ami ezekhez kötődik, és még az elnevezésre is mindig figyelniük kell (Soros-szervezet, Soros-egyetem, stb.)

A műsor készítői megkérdezték Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki válaszként azt az üzenetet küldte, hogy a kormány nem foglalkozik médiaügyekkel.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!