Előző
Következő
új cikk

Belföld

Félelemkampány után is tódul szavazni Hódmezővásárhely népe

nepszava.hu|2018. febr 25. 11:35, frissítve: 2018. febr 25. 19:07
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Nem sikerült elrettenteni Márk-Zay Péter független jelölt kampányzárójáról az embereket, noha a hatalom mindent megtett a független jelölt ellehetetlenítése érdekében. Így az, hogy a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson szokatlanul magas a részvétel, azt jelezheti: protestszavazás zajlik.

Egyelőre nem tudni, hogy a „trónfosztás vágya” vagy a kormánypárt sikeres mozgósítása miatt, de áradnak szavazni Hódmezővásárhely polgárai. Az időközi választáson a polgármesteri pozíció tét, Lázár János (a város egykori polgármestere, a Miniszterelnökség vezetője) intenzíven korteskedett Hegedűs Zoltánnak, illetve ezzel párhuzamosan felpörögött a megfélemlítési gépezet is: név szerint listázták azokat, akik az ellenzéki pártok által támogatott, független jelöltet? Márki-Zay Péter mellett álltak ki.

Részvételi adatok
18.30-ig - 61,35 %
17 óráig - 57,47 %
15 óráig - 49,11 %
13 óráig - 39,21 %
11 óráig - 28,14 %

Mindenesetre a valasztas.hu adatai szerint kilenc órakor a szavazásra jogosultak 11,65 százaléka jutott el az urnákig – azaz mintegy két óra alatt (a szavazókörök reggel héttől várták tárt kapukkal a voksolni vágyókat) 4275-en voltak túl a választáson Hódmezővásárhely 36700 nagykorú polgárából. Hogy ez részben a „protestszellemnek” köszönhető, arra azért lehet tippelni, ugyanis mindennemű félelemkeltés ellenére igen zsúfoltra sikeredett Márki-Zay kampányzárója.

A dél-alföldi városra sokan lakmuszpapírként tekintenek, joggal. Ha sikerül megverni a kormánypárt egyik legfontosabb emberének szűkebb pátriájában a fideszes jelöltet, az azt üzeni: nem lefutott a tavaszi választás. Illetve az is elválhat, mennyire sikeres a hatalom nyomásgyakorlása: amennyiben vásárhelyet nem veszi vissza az ellenzék, akkor a Fidesz joggal gondolhatja, hogy a félelemkeltés a sikerrecept, így borzasztóan eldurvulhat a kampány.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!