Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kivándorlás - Romániát hagyták ott legtöbben

nepszava.hu|2018. febr 26. 11:46, frissítve: 2018. febr 26. 15:24
[A+ A-]

Illusztráció: Zhu wenbiao / Imaginechina

Az ENSZ becslései szerint a román uniós csatlakozás óta 3,4 millióan hagyták el az országot - a lakosság 17 százaléka -, ezzel pedig övék a legnagyobb lakosságvesztés az EU-ban. Ugyanakkor, cáfolta a hírt Horváth István szociológus, a romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója: szerinte összekevertek két adatot, a 3,4 milliós szám 50 év elvándorlásának eredménye.

Az Európai Unió országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú lakosságvesztése az utóbbi évtizedben, írja az MTI. Állampolgárainak 17 százaléka távozott külföldre, az elvándorlási arány dinamikája tekintetében pedig világszinten a második helyen áll, Szíria után - mutatott rá Luciana Lazarescu, a romániai bevándorlók beilleszkedését vizsgáló szervezet (CDCDI) kutatója egy konferencián.

Az ENSZ becslései szerint a román uniós csatlakozás (2007) óta 3,4 millió román állampolgár költözött el az országból. Az országos statisztikai intézet február közepén közölte: tavaly csaknem 70 ezerrel csökkent Románia lakossága, és ez a szám 25 százalékos növekedést jelent az előző évi népességfogyáshoz képest.

"Kizárt, hogy 3,4 millióan vándoroltak ki Romániából a csatlakozás óta"
A helyzet talán nem ilyen drámai: két adatot összekevert valaki Horváth Mihály szociológus szerint, számol be a Maszol.ro. A 3,4 milliós szám valóban arra vonatkozik, hogy hány olyan személy tartózkodik hosszú ideje, életvitelszerűen egy másik országban, aki Romániában született - de a II. világháborútól számolva.
A másik, EU-n belüli mozgást mutató szám azokról szól, akik legalább egy éves tartózkodási engedélyt kérnek egy másik országban. Egy személy akár többször is kérhetett tartózkodási, letelepedési engedélyt, illetve egyes személyek, akik kértek ilyen típusú engedélyt, hazatértek. Ez az adat azt mutatja, 2008 és 2016 között körülbelül 1,9 millió román állampolgár vándorolt az EU-ban.

A bevándorlás távolról sem "kompenzálja" a munkaerő-veszteséget: tavaly év végén 117 ezer külföldit tartottak nyilván Romániában, és az országba érkező bevándorlók alig 9 százaléka jön munkaszerződéssel. Az Európai Unión belül Romániában az egyik legalacsonyabb a nem uniós rezidensek aránya - a lakosság 0,3 százaléka - ennél csak Szlovéniában és Szlovákiában alacsonyabb az arány. Ennek oka a nyelvi akadályok mellett az alacsony bérezés és a beilleszkedést segítő intézmények hiánya - mutatott rá a szakember.

A természetes népszaporulat 25 éve, 1992-ben került negatív tartományba Romániában, azóta egyre súlyosbodik a népességfogyás. Az ENSZ egyik előrejelzése 2050-re 14,5 milliós lakosságot jósolt a most 19,7 milliós országnak, amennyiben nem változik a népességet befolyásoló főbb mutatók alakulása.

Tavaly 40 ezerrel csökkent Magyarország népessége
A 2011. évi népszámlálás alapján a népesség becsült száma - a nemzetközi vándorlás figyelembevételével - 9 millió 771 ezer fő volt 2017 végén, írja az MTI-nek eljuttatott közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tavaly 91 600 gyermek született, ami 1463-mal kevesebb, mint 2016-ban. Tavaly 131 700-an haltak meg, 4647-tel többen mint egy évvel korábban. A halálozások számának emelkedése, valamint a születések számának csökkenése következtében a természetes fogyás 18 százalékkal nőtt: a 2016. évi 33 990-nel szemben 40 100 fő volt.
A 2017-ben megkötött 50 600 házasság 1205-tel kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!