Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Böjt kezdődik a "Föld tüdejéért"

nepszava.hu|2018. febr 26. 15:57
[A+ A-]

Illusztráció: AFP

Túrós desszert, csokik, kekszek, tusfürdők, éttermi rántott húsok és sült krumplik - a Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányából nemcsak az derül ki, hogy ezekben mi a közös, hanem az is, hogy melyik vendéglátóhelyeken ehetünk anélkül, hogy hozzájárulnánk a trópusi esőerdők kiirtásához.

A Felelős Gasztrohős csapata márciusra Pálmaolaj Böjtöt hirdet, amelynek lényege, hogy egy hónapig ne vásároljunk olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, és ne együnk olyan helyen, ahol pálmaolajat használnak - derül ki a közleményükből. Ez azonban nem egyszerű, mivel ez a zsiradék sokkal több termékben megtalálható, mint gondolnánk.

Mi a baj a pálmaolajjal?

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Az olajpálma egy nagy terméshozamú növény, amely trópusi éghajlaton érzi jól magát. Ott, ahol egyébként a “Föld tüdeje”, vagyis az esőerdők élnek. A folyamatosan növő kereslet miatt azonban egyre több és több esőerdő helyét veszik át az olajpálma ültetvények. Becslések szerint naponta átlagosan öt margitszigetnyi esőerdő helyére kerülnek olajpálmák. A helyteremtés egyik “leghatékonyabb” módja az égetés, amely során rengeteg üvegházhatású gáz szabadul fel, valamint olyan fajok egyedei kerülnek veszélybe, mint például a borneói orangután.

Reméljük, hogy az elképesztő számok és adatok sokakat elgondolkodtatnak, és motiválnak a cselekvésre. Mi igyekszünk minél több segítséget, információt nyújtani a böjtölőknek, és reméljük, egy hónap elég lesz arra, hogy a pálmaolaj kerülése szokássá váljon - mondta el Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A kinyert pálmaolaj 80 százalékát az élelmiszeripar használja fel, a félkész és késztermékekben szinte biztos, hogy találkozunk vele. Olcsósága miatt a vendéglátóhelyek is előszeretettel használják. 

A böjthöz csatlakozni a Facebookon lehet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!