Előző
Következő
új cikk

Külföld

Felgyújtották a KMKSZ központi irodáját

nepszava.hu|2018. febr 27. 08:13
[A+ A-]

Ungvár, helyszínelő rendőrök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájánál. MTI Fotó: Nemes János

Ismeretlenek kedd hajnalban felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett- informál az MTI.

Az elkövetők közép-európai idő szerint éjjel két óra tájban betörték a KMKSZ-székház járdára néző egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épület belsejébe. Az épület földszinti része jelentős részben kiégett, az emeleti helyiségekben nem keletkezett kár. A tűzoltókat a szomszédos irodaépület éjjeliőre értesítette, aki erős robbanásra lett figyelmes, majd az utcára kilépve meglátta a felcsapó lángokat. A rendőrség a délelőtti órákra ígér részletesebb tájékoztatást az incidensről.

A mostani egy hónapon belül a második támadás a KMKSZ központi irodája ellen. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet február 4-én történt, annak elkövetésével az ukrán hatóságok két lengyel állampolgárt gyanúsítanak.

Ungvár, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája. MTI Fotó: Nemes János

Ungvár, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája. MTI Fotó: Nemes János

Barta József, a KMKSZ alelnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, bízik benne, hogy a hatóságok felkutatják az elkövetőket és a felbujtókat. Hozzátette, szerinte ezúttal nem garázdaságról, hanem a kárpátaljai magyarok elleni provokációról van szó. Valakik mindenáron destabilizálni akarják a helyzetet Kárpátalján - mutatott rá az alelnök.

Szijjártó bekéreti az ukrán nagykövetet
Bekéretik a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét a KMKSZ irodája elleni támadás miatt. Emellett a Szijjártó Péter kedden találkozik az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával, és ismét kezdeményezi, hogy a szervezet speciális megfigyelő missziója hozzon létre állandó jelenlétet Ukrajna nyugati részén, Kárpátalján is. A külügyminiszter megjegyezte: a helyreállítási költségeket és a helyreállításig tartó működéshez szükséges forrásokat a kormány biztosítja a KMKSZ-nek. (MTI)

Kárpátalja kormányzója szerint  az orosz titkosszolgálatok állnak a gyújtogatás mögött - írja a távirati iroda Hennagyij Moszkal hivatalos honlapjára hivatkozva. "Nekem személy szerint nincs semmilyen kétségem a felől, hogy a KMKSZ ungvári székházának a felgyújtását az orosz titkosszolgálatok inspirálták. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) többször szervezett provokációkat Kárpátalján." Ennek alátámasztására Moszkal megemlítette a provokatív magyar szövegű információs táblák tavalyi kihelyezését a Beregszászi és Nagyszőlősi járásokban, a vereckei honfoglalási emlékmű tervezett felrobbantását tavaly októberben és a KMKSZ-székház elleni két héttel ezelőtti február 4-i támadást. A kormányzó szerint ezek mind az FSZB által inspirált speciális műveletek voltak, amelyek a helyzet nemzetiségi alapon történő destabilizálását és a kelet-ukrajnaihoz hasonló forgatókönyv kiprovokálását célozták Kárpátalján.

Iratokat pakolnak a KMKSZ munkatársai. MTI Fotó: Nemes János

Iratokat mentenek a KMKSZ munkatársai. MTI Fotó: Nemes JánosLájkoljon minket a Facebook-on is!