Előző
Következő
új cikk

Belföld

Havazás - Korlátozások öt megyében

nepszava.hu|2018. febr 27. 10:52
[A+ A-]

MTI Fotó: Varga György

Györ-Moson-Sopron, Tolna, Somogy, Zala és Vas megyében, közel 20 útszakaszon lépett érvénybe korlátozás a havazás miatt kedden, ám elzárt település nincs - írja az MTI az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Közrendvédelmi Főosztálya vezetőjének tájékoztatása alapján. 

Lakatos Tibor közölte: a rendkívüli téli időjrás miatt országos irányító törzset hozott létre az ORFK a rendőri tevékenység koordinálására. A törzs folyamatos kapcsolatot tart a többi között az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és az Országos Meteorológiai Szolgálattal. Országszerte több mint négyezer rendőr teljesít szolgálatot a közterületeken, akik felkészültek a további forgalomterelések biztosítására is.

Az utak egy részén félpályás útlezárás, több szakaszon teljes útzár lépett érvénybe, illetve van, ahol korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók forgalmát.  A legfontosabb korlátozással érintett útszakasz a Győrt a Bakonyon keresztül Veszprémmel összekötő 82-es főút. Kedden hajnaltól délelőttig 11, a téli időjárással összefüggő baleset történt. Ezek közül egy, a Fejér megyei Bicskénél egy feltakarított útszakaszon bekövetkezett baleset halálos áldozatot követelt.

 

Lakatos Tibor megerősítette, hogy a horvát hatóságok nem engedik be a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket Horvátország területére, ezért a teherautók számára parkolóhelyeket jelölnek ki. Végül arra kért mindenkit, hogy csak téli gumival, teli tankkal, pléddel és élelemmel felszerelkezve közlekedjen, illetve elindulása előtt tájékozódjon az útviszonyokról a rendőrség, illetve a közútkezelő honlapján.

Valamivel dél előtt további korlátozások léptek életbe a zalai utakon - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A korábbi tájékoztatás szerint a 75-ös számú főúton Bak és Lenti között, valamint a 76-os számú főúton Zalaegerszeg és Vas megye határa között továbbra sem közlekedhetnek a kamionok. Sznopek Veronika, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy a horvát hatóságok által a letenyei magyar-horvát határátkelőn a kamionokra elrendelt forgalomkorlátozás miatt a kifelé vezető oldalon már megteltek a parkolók. A teherjárműveket a befelé vezető oldalra állítják, ha ott is megtelnek a várakozóhelyek, az M7-es autópálya pihenőhelyeire küldik a kamionokat.

Vas megyében Mersevát és Kemenesszentmárton között február 24-én is utakat kellett lezárni - MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Vas megyében Mersevát és Kemenesszentmárton között február 24-én is utakat kellett lezárni - MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A közútkezelő tájékoztatása szerint minden járműforgalom elől lezárták a Gelse és Zalaszentbalázs közötti utat, ahol korábban csak Pölöskefő és Gelse között volt útlezárás. Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére közölte: elzárt település továbbra sincs Zalában, Pölöskefő jelenleg Kacorlakon keresztül közelíthető meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!