Előző
Következő
új cikk

Külföld

Beperelte az ORF az osztrák alkancellárt

Népszava|2018. febr 27. 12:03
[A+ A-]

Orbánnal jól megértik egymást - Heinz-Christian Strache a magyar miniszterelnökkel 2018. január 30-án, Bécsben Fotó: HANS PUNZ / APA / AFP

Az osztrák közszolgálati műsorszolgáltató (ORF) úgy döntött, hogy felveszi a kesztyűt, és bíróság elé citálja az osztrák alkancellárt, amiért az hazugsággal vádaskodott a Facebookon.

„A hely, ahol a hazugságok hírré válnak: ORF” – emiatt a Facebook-bejegyzés miatt kell most bíróságra mennie az osztrák alkancellárnak, Heinz-Christian Strachénak. A szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjét ugyanis rágalmazás és hitelrontás miatt beperelte az osztrák közszolgálati műsorszolgáltató.

Strache sosem titkolta az ORF iránt érzett ellenszenvét – emlékeztetett a BBC –, korábban többször is azzal vádolta, hogy „baloldalra húz”.

Nem csupán az ORF citálja bíróság elé a politikust, hanem a Strache által hazugnak nevezett műsorvezető, Armin Wolf is (az ominózus Facebook-bejegyzést Wolf fényképével illusztrálta Strache). Az újságíró kijelentette: soha egy politikus sem nevezte még őt hazugnak.

Strache azzal védekezett, hogy a bejegyzés csupán „szatíra”, így nem is szabad komolyan venni, ám az ORF-et a jelek szerint nem elégítette ki ez a magyarázat. A közszolgálati műsorszolgáltató főigazgatója egy közleményben leszögezte, hogy a történtek súlyos hatással voltak az ORF jó hírére.

Az osztrák államfő, Alexander Van der Bellen is elítélte Strache bejegyzését.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!