Előző
Következő
új cikk

Külföld

Fegyvernyugvás? - Ismét hullanak a bombák Szíriára

nepszava.hu|2018. febr 27. 14:02
[A+ A-]

STRINGER / AFP

Hivatalosan ugyan ma lépett életbe a tűzszünet a szíriai Kelet-Gútában, a kora délutáni órákban máris fegyverropogásról adott hírt a nemzetközi sajtó.

A szíriai kormány szövetségese, Oroszország által elrendelt napi ötórás fegyvernyugvás ma lépett volna életbe, ám a BBC által idézett helyszíni források szerint a rezsim légi csapásai nem csillapodtak. Moszkva szerint azonban a felkelők szegték meg a szabályokat, mivel a menekülő civilek számára létrehozott humanitárius folyosót bombázták, így nem tudták eljuttatni az ENSZ-segélyt a rászorulóknak.

Becslések szerint mintegy 393 ezer ember rekedt a Damaszkusz közelében található, felkelők ellenőrzése alatt álló – s a kormányerők által körbekerített – Kelet-Gútában.

Egészségügyi források azt nyilatkozták, hogy mióta a kormány kilenc napja újabb offenzívát indított a régió feletti ellenőrzés visszaszerzése érdekében, 500 ember vesztette életét.

A nemzetközi közösség, köztük Franciaország azt várja Moszkvától, hogy vesse latba befolyását Bassár-el Aszad szíriai elnöknél, hogy a felek tartsák tiszteletben az egy hónapos tűzszünetet. Az ENSZ szombaton fogadott el egy fegyvernyugvásról szóló határozatot, ám ebben nem jelölték meg a kezdő dátumot.

„Oroszország az egyetlen nemzet, amely képes rávenni a rezsimet, hogy tartsa tiszteletben a határozatot” – idézte a BBC Jean-Yves Le Drian francia külügyminisztert.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!