Előző
Következő
új cikk

Külföld

Újságíró-gyilkosság: az olasz maffiát sejtik a háttérben

nepszava.hu|2018. febr 27. 17:34
[A+ A-]

FOTÓ: MTI/TASR/Jakub Kotian

Az olasz maffia állhat Ján Kuciak és menyasszonyának meggyilkolása mögött, írja Kuciak közeli barátja és korábbi munkatársa, a szintén oknyomozó újságíró Tom Nicholson a Politico.eu portálon megjelent cikkében.

Nicholson 20 évig foglalkozott szlovákiai korrupciós ügyek feltárásával. Ezek közt számos olyan is akadt, amivel mind ő, mind Kuciak foglalkoztak, így értesüléseiket rendszeresen megosztották egymással. Mint írja, az egyik ilyen ügy tárta fel, hogyan játszanak át EU-s forrásokat a 'Ndrangheta maffia-csoporthoz köthető személyek Szlovákiából Olaszországba. "A szlovák szervezett bűnözés sosem ölt újságírókat, még a rosszabb, régi időkben sem, míg az olasz maffiának nincsenek ilyen aggályai" - tette hozzá.

Kuciak már kiépített kapcsolatokat olasz oknyomozókkal, akik megerősíthették számára a Szlovákiában aktív maffiózók személyazonosságát, írta Nicholson. Állítása szerint maga is számos bizonyítékot őriz ezekkel kapcsolatban, köztük olyat is, ami a szlovák kormánypártra nézve is kompromittáló.

Mint írta, bárki is felelős a gyilkosságokért, a titkosszolgálat már ismeri: "Mind Ján, mind én csak a kiszivárgott dokumentumokból dolgoztunk".

Követelik a kormányfő, a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány lemondását
A szlovák parlament két legnagyobb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom aláírásgyűjtést indított Robert Kalinák belügyminiszter és Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány távozását követelve, tudósít az MTI.
Indoklásuk szerint mindketten felelősek azért, hogy a rendőrség nem segített a gyilkosság áldozatává vált újságírónak, akit korábban megfenyegetett egy szlovák nagyvállalkozó, akiről több cikket is írt. Emiatt az újságíró feljelentést tett, ám az ügyben indult vizsgálat eredménytelen volt.
A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Miroslav Beblavy pártonkívüli parlamenti képviselő azt állította: az olasz maffiának "közeli emberei" vannak a kormányhivatalban.
A jelenleg parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom a belügyminiszter mellett Robert Fico kormányfőt is azonnali távozásra szólította fel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!