Előző
Következő
új cikk

Külföld

Közeledik az igazság pillanata

Népszava|2018. febr 28. 05:34
[A+ A-]

Közeledik az igazság pillanata a Brüsszel és Varsó közötti vitában. Lengyelország március 20-ig kapott haladékot az Európai Bizottságtól, hogy „találjon megoldást” az igazságszolgáltatásának függetlenségével kapcsolatos uniós aggodalmakra. Ha ezt elmulasztja, akkor a tagállamok képviselőiből álló döntéshozatali fórum, a Miniszteri Tanács az EU-szerződés 7. cikkelyére hivatkozva kimondhatja: Lengyelországban fennáll az uniós értékek rendszerszintű megsértésének a kockázata.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden tájékoztatta a 28 ország tárcavezetőjét és vezető diplomatáját a Varsóval kezdeményezett párbeszéd állásáról. A politikus előrelépésnek nevezte, hogy a Mateusz Morawiecki vezette új lengyel kormánnyal végre elindultak az érdemi tárgyalások a vitatott bírósági reformról. Az uniós testület most arra vár, hogy megérkezzen a hivatalos válasz az ajánlásaira. Diplomáciai forrásokból úgy értesültünk, hogy az ülésen részt vett lengyel Európa-ügyi miniszter, Konrad Szymański erre nem adott garanciát. Megismételte azonban, hogy a következő napokban eljuttatják az álláspontjukat megmagyarázó dokumentumot – az úgynevezett „Fehér Könyvet” – Brüsszelbe és az uniós fővárosokba.

Timmermans szerint a vitában minden tagország határozottan támogatta a Varsóval kezdett párbeszédet és a bizottsági lépéseket. „Mindenki egyetértett abban, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége az Európai Unió alapvető értéke” – mondta az ülést követő sajtóértekezletén.

Információink szerint Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár hozzászólásában méltatta, hogy a felek tárgyalnak a vitás kérdésekről. Ugyanakkor helytelenítette, hogy az Európai Bizottság politikai nyomást próbál gyakorolni egy tagállamra. Forrásaink a megszokottnál kevésbé kritikusnak nevezték a magyar felszólalást. Úgy tudjuk, hogy Ausztrián és az EU soros elnökségét betöltő Bulgárián kívül minden tagország képviselője szót kért az ülésen. A német és a francia közös álláspontot ismertető Michael Roth német Európa-ügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy eredményeket várnak a Brüsszel-Varsó párbeszédtől. Csehország képviselője azt fejtegette, hogy az Európai Uniónak feladata a jogállamiság betartásának ellenőrzése a tagállamokban.

Az uniós miniszterek néhány hónapon belül visszatérnek a témára. Ha a lengyel kormány megnyugtatóan válaszol a bizottsági aggodalmakra, akkor Brüsszel beszüntetheti a 7. cikkelyes eljárást. Ha nem, akkor a Miniszteri Tanács folytatja a vitát. A bolgár EU-elnökség nem sietteti a folyamatot, amire abból lehet következtetni, hogy Ekaterina Zaharieva külügyminiszter az ülés után „hatalmas javulásnak” nevezte a Brüsszel és Varsó között elindult intenzív párbeszédet.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!