Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Vadászó karvaly a hóesésben

nepszava.hu|2018. febr 28. 08:55
[A+ A-]

Kovács Attila, az MTI fotósa készítette ezeket a lenyűgöző felvételeket, elkapva a drámai pillantot, amint egy karvaly (Accipiter nisus) vadászik, és zsákmányt is ejt a hóesésben Pomáz környékén 2018. február 27-én.

A karvaly a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.  Habár e ragadozó főleg az erdei madarak elejtésének specialistája, mégis előfordul elterjedési területének szinte valamennyi élőhelyén, ahol kerti madarakra is vadászik a lakott területeken. A hímek legfőképpen kisebb madarakat zsákmányolnak, mint például cinegéket, pintyféléket és verebeket, míg a nőstények elsősorban rigóféléket és seregélyeket ejtenek el, de képesek megölni akár 500 gramm tömegű vagy annál nagyobb prédát is.

A karvalyok megtalálhatóak szinte az Óvilág egész mérsékelt égövi és szubtrópusi területein. Bármilyen erdőségben képesek fészket rakni, amely fészkeket fákra építik gallyakból és kisebb ágakból. A karvalyok átlagosan négy évet élnek. Ez a madárfaj manapság az egyik legelterjedtebb ragadozó madár Európában.Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft. A karvalyok vadászati szokásai állandó összetűzések kereszttüzébe állítják az emberekkel évszázadok óta, egyesek ezeket madarakat teszik felelőssé, amiért az énekesmadarak száma megritkult az utóbbi időben; jóllehet a tudományos kutatásoknak nem sikerült egyik esetben sem kimutatni az összefüggést. A madárfaj kiemelt szerepet kap a német pogány mitológiában és William Shakespeare, Alfred Tennyson és Ted Hughes is említést tesz róla több művében. (Wikipédia)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!