Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ezért ölhették meg: megjelent Kuciak utolsó cikke

nepszava.hu|2018. febr 28. 15:24
[A+ A-]

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Leközölte a meggyilkolt tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak utolsó, befejezetlen írását az Aktuality.sk szlovák hírportál, írja az MTI.

Ján Kuciak szerdán megjelentetett, befejezetlen cikke az olasz 'Ndrangheta maffiához állítólag közel álló személyek Szlovákiában való megjelenésével, ottani gazdasági tevékenységével illetve kapcsolati hálózatukkal és politikai kötődéseikkel foglalkozik. Mint Kuciak egy közeli barátja és korábbi munkatársa, a szintén oknyomozó újságíró Tom Nicholson nyilatkozta, ez az ügy lehet a gyilkosság oka.

Az írás az utóbbiak között említ különböző, a Fico kormánypártjához közel álló és annak tartott személyeket, mások mellett a miniszterelnök egyik korábbi asszisztensét, a jelenleg is a szlovák kormányhivatalban dolgozó Maria Troskovát, továbbá Viliam Jasant, aki jelenleg a kormányhivatal krízismenedzsmentért és állambiztonságért felelős részlegének a vezetője.

A 27 évesen meggyilkolt Kuciak írása 14 évvel ezelőtti eseményekig nyúl vissza. A cikkben szereplő információk jelentős részét egy másik újságíró, a korábban a Plus 7 dni című legolvasottabb szlovák hetilapnak dolgozó Ivan Mego kutatta fel. A férfi a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: azért adta át információit Kuciaknak, mert saját szerkesztősége a tőle megrendelt írást végül nem volt hajlandó leközölni.

Jan Kuciak és Marina Kusnirova megyilolásának helyszíne. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Jan Kuciak és Marina Kusnirova megyilolásának helyszíne. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

A jórészt adócsalási és ingatlanspekulációs ügyek feltárásával foglalkozó Ján Kuciak és barátnője holttestére vasárnap bukkant rá nagymácsédi (Velká Maca) családi házukban a rendőrség, amely a kettős gyilkosság elkövetésének körülményei alapján azt feltételezi, hogy a férfit munkájával összefüggésben ölhették meg. Az elkövetők kézre kerítésére a Robert Fico vezette szlovák kormány különleges nyomozó csoportot hozott létre a titkosszolgálatok bevonásával.

Az ügyre, amelynek visszhangja egyre erőteljesebb politikai színezetet kap Szlovákiában, az ellenzéki pártok nagy része is hevesen reagált, kedden a kormányfő és a korábban már többször leváltani próbált belügyminiszter, valamint az országos rendőrfőkapitány távozását követelve.

A kormánytagok és a rendőrfőnök menesztését szorgalmazó ellenzéki politikusok indoklásukban egyebek közt azokra a hírekre hivatkoztak, amelyek szerint Robert Fico kormányhivatalának alkalmazásában több olyan személy is van, akik korábbi gazdasági tevékenységük kapcsán összeköttetésben voltak olyan olasz vállalkozókkal, akiket a lap az olasz maffiához közel állónak tart.

Lemondott a kulturális miniszter
Bejelentette lemondását szerdán Marek Madaric, a szlovák kormány kulturális minisztere, aki döntését Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és élettársa meggyilkolásával indokolta.
"Elképzelhetetlennek tartom, hogy a továbbiakban nyugodtan üljek a miniszteri székben" - mondta Marek Madaric, hozzátéve: lépése személyes döntés. Madaric tavaly decemberben már lemondott a legerősebb szlovák kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokráciában (Smer-SD) betöltött alelnöki posztjáról. A korábban a párt fő ideológusának számító politikus, akinek befolyása az elmúlt években sokat csökkent, akkor arra hivatkozott: változtatásokra van szükség a kormánypárt vezetésében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!