Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rejtélyes csend a Békemenet körül

Népszava|2018. febr 28. 17:00
[A+ A-]

SZERVEZŐK - Bencsik András és Bayer Zsolt: nem egyeztettek a Fidesz-szel, mielőtt bedobták az újabb vonulás ötletét. Fotó: Népszava

Úgy látszik, meglepte a dolog a Fidesz kommunikációs csapatát – Bencsik András lapunknak nyilatkozva ezzel magyarázta, hogy a Fidesz honlapja és a kormánypárti sajtó nem propagálja a március 15-re meghirdetett Békemenetet.

Bayer Zsolt, a Magyar Idők publicistája hétfőn, az Echo TV Sajtóklub című műsorában jelentette be, hogy a hódmezővásárhelyi fideszes vereségre adott válaszként újra Békemenetet szerveznek. Közlése szerint a gyülekező március 15-én a budai oldalon, a Bem téren lesz: a menet onnan vonul a Kossuth térre, hogy meghallgassa Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője – kedden este, amikor egy rendezvény előtt a Békemenetről kérdeztük – közölte: „Nem kellett ezt velünk egyeztetni, ők így gondolták, mi örülünk neki”. Hozzátette: „nem mi támogatjuk a Békemenetet, hanem a Békemenet támogat minket”. A frakcióvezető szerint nincs olyan szándék, hogy a Fidesz „lefújja” a kormánypárti felvonulást.

A furcsa az, hogy szerdán, a bejelentés másnapján a Békemenetnek a kormánypárti lapokban ugyanúgy nem találtuk nyomát (sem a Magyar Hírlapban, sem a Magyar Időkben), ahogyan a Fidesz, de még a Civil Összefogás Fórum (CÖF) honlapján sem. Néhány kósza rövidhírtől eltekintve csend fogadta a bejelentést.

„Nem gondoltuk végig, spontán módon, hirtelen született az ötlet. Bayer Zsolttal ketten beszéltük meg a Sajtóklub felvétele előtt, hogy ismét Békemenetet szervezünk” – számolt be a Népszavának Bencsik András, a műsor egyik résztvevője, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője, a Békemenet Egyesület elnöke. Indoklása szerint az volt az érzésük, hogy a mostani helyzetben a kormánypárti tábornak lelki megerősítésre van szüksége.

„Természetesen nem akartuk kihagyni a CÖF-öt” – jegyezte meg Bencsik András, de a kezdeményezés annyira váratlanul jött, hogy előzőleg még a Fidesszel sem egyeztettek. Bencsik feltételezése szerint néhány napnak még el kell telnie, amíg a Fidesz és a kormánypárti sajtó „megemészti a bejelentést”. Örülne, ha a kezdeményezés nagyobb médiatámogatást kapna.

Egyszer már előfordult, méghozzá 2014 végén, hogy Bencsik András fölvetette egy újabb Békemenet lehetőségét (az elsőt 2012 elején tartották), de a Fidesz akkor nem állt a terv mögé. Bencsik semmi okát nem látná annak, hogy a Fidesz ne támogassa a mostani Békemenetet, hiszen – hangsúlyozta – „jó szándékú, civil, a kormányt támogató kezdeményezésről van szó”.

Elküldtük kérdéseinket a Fidesz-sajtónak. Kíváncsiak voltunk rá, a kormánypárt egyetért-e a kezdeményezéssel, szükségét látja-e annak, hogy erről hivatalos formában, testületileg is állást foglaljon. Ezt a választ kaptuk:

"A Békemenet egy önállóan szerveződő, civil kezdeményezés, épp ezért nem igényel semmiféle pártdöntést. A Fidesz üdvözli a kezdeményezést, mint minden olyan lépést, amely támogatja a kormány politikai küzdelmét, hogy megvédjük Magyarország függetlenségét és biztonságát. Március 15-én a magyar szabadság legnagyobb ünnepét és a 48-as hősöket ünnepeljük, ezért bízunk benne, hogy sokan jönnek majd el a Kossuth térre."

Lásd még: A lengyelek már készülnek a Békemenetre

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!