Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Az uniós átlag felett kell oktatásra költeni

Népszava|2018. márc 1. 05:22
[A+ A-]

Népszava illusztráció

A növekedés hosszú távú feltételeinek megteremtéséhez szükség lenne arra, hogy a gazdasági felzárkózás érdekében, a GDP arányában, Magyarország az uniós átlagnál többet költsön oktatásra, képzésre, egészségügyre. A foglalkoztathatóságot leginkább a tudásszint növelése képes javítani, ezért is kellene az oktatás költségvetését a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni - hangsúlyozta Pogátsa Zoltán.

A Soproni Egyetem docense beszélt erről a Világgazdaság tegnapi Gazdasági kihívások 2018 című konferenciáján, azt követően, hogy a Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert helyettesítő Rákossy Balázs európai uniós forrásokért felelős államtitkár kijelentette, hogy a magyar növekedés széles alapokon nyugszik, erőteljes és fenntartható. Az államtitkár egyébként hadilábon állt a saját tárcája által közölt számokkal, amikor a tavalyi GDP arányos államadósság mértékét 72-73 százalékra tette, pedig a napokban a tárcája is elismerte, hogy az Eximbank kötelezettségeit is figyelembe véve ez bizony 74 százalék. A különbség ugyan csekélynek látszik, de ha figyelembe vesszük, hogy 2011 óta mindössze 6 százalékkal csökkent az adósság mértéke, akkor minden százalékpont számít.

Az államtitkár ugyanakkor úgy becsülte, hogy a hatéves bérmegállapodás a tavalyi növekedés nagyjából negyedét eredményezte, vagyis a 4,2 százalékpontból, 1,0 százalékpontot. Elmondta, hogy mindössze 15 hónap telt el a megállapodás óta, már most 25 százalékkal magasabb a minimálbér és 40 százalékkal a garantált bérminimum.

A KSH tegnap közölte, hogy 2017-ben 17 százalékkal növekedtek a beruházások. Németh Dávid, a K&H Bank szerint összességében az látszik, hogy egyelőre nincs átütő változás, amelynek révén a magánszektor a termelékenység markáns növekedésével jelentős megemelné a magyar gazdaság potenciális növekedését. Németh Dávid szerint a magas bázis miatt az idén nem lesz könnyű a tavalyi beruházási tempót elérni, ugyanakkor az alacsony kamatkörnyezet a hitelezésen keresztül támogathatja a magánszektor fejlesztéseit. A jelenlegi kilátások alapján idén 10 százalék körüli beruházás növekedésre lehet számítani.

Bonta Miklós

Lájkoljon minket a Facebook-on is!