Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hackertámadás: az ellenzék aggódik, a titkosszolgálat visszavágna

nepszava.hu|2018. márc 1. 11:25
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Hackertámadás érte szerdán a német szövetségi államigazgatás különlegesen védett rendszerét, a Berlin-Bonn kormányzati gerinchálózatot (IVBB). Az esetről, amiről a Népszava is beszámolt, csütörtökön a Reuters közölt új értesüléseket.

Megszólalt az ügy kapcsán a német belügyminisztérium. Elszigeteltnek nevezték az esetet, biztosítva mindenkit: urai a helyzetnek. Hozzátették, kiemelten kezelik az ügyet, magas prioritással és jelentős erőforrásokkal. Ugyanakkor ellenzéki képviselők bővebb tájékoztatásra szólították fel a kormányhivatalokat, ugyanis a támadásról ők is a hírekből szereztek tudomást.

Sajtóértesülések szerint az orosz titkosszolgálathoz köthető APT28 - más néven Fancy Bear - lehet a háttérben, csak úgy, mint a 2015-ben komoly adatvesztéssel járó, a német parlamentet ért támadás esetében. Akkor az orosz csoport a védelmi minisztériumot vették célba. A hatóságok nem kívánták megerősíteni ezeket a híreket.

Rendkívüli ülést hívott össze csütörtökre mind a titkosszolgálatokat felügyelő, mind a digitális ügyekért felelős parlamenti bizottság. "A Németország elleni hadviselés egy formája" az eset, nyilatkozta Dieter Janacek, az utóbbi vezetője. A német titkosszolgálat vezető tisztviselői arra kérik a törvényhozást, biztosítson számukra nagyobb felhatalmazást, hogy hasonló esetekben viszonozhassák a cyber-támadásokat.

Moszkva tagadja, hogy bármilyen formában is köze lenne ehhez, vagy bármi más, hasonló esethez.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!