Előző
Következő
új cikk

Belföld

Jogsértően védték Putyint Debrecenben

nepszava.hu|2018. márc 1. 13:04
[A+ A-]

Forrás: TASZ/Facebook

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Debreceni Egyetemet, mert politikai véleménye miatt diszkriminálta diákját. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tavaly októberben indított eljárást az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH) Barna Eszter ügyében. A hallgató Putyin díszpolgári címe miatt azt írta az egyetem oldalára, hogy ő ehhez „nem adja a nevét” – erre kitiltották az oldalról.

A TASZ azzal érvelt, hogy a kommentelő kitiltása megsértette az egyenlő bánásmódhoz való jogát. Barna Eszter, a Debreceni Egyetem hallgatója, a politikai véleményét fogalmazta meg egy állami intézmény által mindenki számára biztosított csatornán. Kiderült, hogy az egyetem egyedileg tiltotta ki az oldaláról. Az eljárás során az egyetemnek kellett volna bizonyítania, hogy nem a politikai véleménye miatt vonta meg ügyfelünk hozzászólási jogát – írta közleményében a TASZ.

A Debreceni Egyetem nem is cáfolta, hogy a politikai vélemények megfogalmazását korlátozta a Facebook-oldalán, ezt azonban nem tartotta diszkriminációnak. A TASZ ügyfelének hozzászólási jogát a kritikus megjegyzés közzététele után vonta meg az egyetem, miközben olyan felhasználók, akik nem fogalmaztak meg ilyen véleményt, a mai napig szabadon kommentelhetnek az oldalon.

A vonatkozó szabályozás szerint az egyetem eljárása csak akkor lett volna jogszerű, ha felmutat valamilyen ésszerű indokot a kitiltásra. Mivel ilyet nem tudott megnevezni az intézmény, az EBH megállapította, hogy Barna Esztert a politikai véleménye miatt hozta másokhoz képest hátrányos helyzetbe a Debreceni Egyetem, ami jogellenes megkülönböztetésnek, diszkriminációnak minősül.

Barna Esztert az eljárásban Nehéz-Posony Kata, a TASZ ügyvédje képviselte. „Az állami intézmények nem kötelesek olyan oldalakat üzemeltetni, ahol a felhasználók szabadon kommentelhetnek. Ha azonban megnyitják a hozzászólás lehetőségét, nem diszkriminálhatnak politikai vélemény alapján, az olyan hozzászólásokat is el kell tűrniük, amivel ők maguk egyébként nem értenek egyet. Csak a vélemények pártatlan, diszkrimináció-mentes közlése vezethet el a demokratikus párbeszédig” – idézte a TASZ közleménye Szabó Attilát, szervezet politikai szabadságjogok programja munkatársát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!