Előző
Következő
új cikk

Külföld

Újságíró-gyilkosság: razziázik a rendőrség Kuciak cikke nyomán

nepszava.hu|2018. márc 1. 15:56
[A+ A-]

"Maffia, tűnj el az országomból" - olvasható egy táblán, a meggyilkolt Jan Kuciak és Marina Kusnirova emlékére szervezett tüntetésen. Pozsony, 2018. február 28. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Összesen hét személyt vett őrizetbe a szlovák rendőrség csütörtökön egy reggel kezdődött, több kelet-szlovákiai helyszínen tartott razzia során, tudósít az MTI.

A razziára az élettársával együtt meggyilkolt tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak ügyében indított nyomozás keretében került sor - jelentette be Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány kassai sajtótájékoztatóján. Az őrizetbe vett személyek közül többet név szerint említ az a cikk, amely a meggyilkolt újságíró utolsó írásaként szerdán jelent meg.

A két kelet-szlovákiai városban, Nagymihályban (Michalovce) és Tőketerebesen (Trebisov) több helyszínen, magánházakban és cégeknél tartott razzia során őrizetbe vették és kihallgatták azt az Antonino Vadalát is, akinek neve az olasz, kalábriai 'Ndrangheta maffiához állítólag közel álló személyek szlovákiai megjelenésével, ott végzett gazdasági tevékenységükkel, illetve kapcsolati hálózatukkal és politikai kötődéseikkel foglalkozó cikkben többször is megjelenik.

A többi őrizetbe vett személy szintén olasz, közülük ketten Antonino Vadala  közvetlen rokonai, egyikük a testvére, Bruno Vadala, a másik pedig unokatestvére, Pietro Catroppa. Az őrizetbe vetteknek sajtóközlések szerint több évre visszamenőleg jelentős, mezőgazdasággal összefüggő üzleti érdekeltségeik vannak Szlovákiában. Jelenleg a kihallgatások zajlanak - mondta el a rendőrfőkapitány, aki szerint a házkutatások során iratokat, több számítógépet és két legálisan tartott fegyvert is lefoglaltak.

Tibor Gaspar a nyomozás eddigi megállapításaira hivatkozva elmondta, mostanra valószínűleg kizárható, hogy a nagymácsédi kettős gyilkossághoz köze lenne annak a két személynek, akiket szerdán állítottak elő azt követően, hogy kiderült róluk, múlt héten arról egyezkedtek, hogy "fegyverekkel mennek Nagymácsédra."

A rendőrfőkapitány cáfolta azokat a sajtóközléseket, hogy az ügyben a szlovák rendőrség elzárkózna a külföldi bűnüldöző szervek által ajánlott segítségtől. Rámutatott: amellett, hogy kapcsolatba léptek a cseh és az olasz bűnüldöző szervekkel és az Europol szakértőivel, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az Egyesült Királyság is felajánlotta segítségét.

A kormányig vezetnek a maffia-szálak
A szlovák kormánykoalíció legerősebb pártjáig, a Robert Fico vezette Smerig, sőt egészen a miniszterelnök hivataláig érnek az olasz maffiaszálak - derült ki a brutálisan meggyilkolt Jan Kuciak utolsó, befejezetlen riportjából.
A riportból kiderül, már egy korábbi kormány is érintett lehet egyik minisztere, a gyilkosság megrendelésével gyanúsított Pavol Rusko személyében. Ő hozta össze az olasz maffia képviselőjével azt a fiatal modellt, Mária Troskovát, aki jelenleg Robert Fico miniszterelnök asszisztense.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!