Előző
Következő
új cikk

Külföld

Harc Ausztriában a dohányzási tilalomért

Népszava|2018. márc 2. 05:34
[A+ A-]

A dohányzás elleni tilalom ellen az étteremtulajdonosok tiltakoztak Fotó: AFP/Hasan Tosun

Több mint 200 ezer aláírás gyűlt össze Ausztriában a dohányzási törvény visszaállításával szemben, annak ellenére, hogy a belügyminisztériumban lelassult a számítógépes feldolgozás. Népi kezdeményezéshez gyűlik az aláírás, amit az osztrák orvosi kamara elnöke és a vöröskereszt vezetője indított el. Az osztrák törvények szerint a népi kezdeményezés, ha sikeres (ehhez 100 ezer aláírás kell), akkor a parlamentnek kötelező az adott kérdést napirendre tűznie.

Ausztriában még az előző kormány idején hoztak törvényt arról, hogy az éttermekben, vendéglátó ipari egységekben tilos a dohányzás. Az októberi választásokon győztes néppárti-szabadságpárti koalíciós kormány tagjai viszont abban állapodtak meg, hogy vissza lehet majd állítani a dohányzás céljára fenntartott termeket. A kezdeményezés a szabadságpárttól származik, amely az „új világ” jegyében azon is fáradozik, hogy az autópályákon emeljék fel maximális sebességet 130-ról 140-re. A néppárt paktumhűségre hivatkozva kiállt a dohányzási tilalom lazításáért, de magán a párton belül is erős az ellenállás.

A don’t smoke elnevezésű akció keretében grazi orvosok közzé tették kutatásukat, amely szerint az éttermekben érvényes teljes dohányzási tilalom évente mintegy 1500 kórházi tartózkodást tesz feleslegessé a 14 éven aluliak körében. A passzív dohányzás, s ez érvényes a kiskorúakra, 18,5 százalékkal növeli a tüdőgyulladások, s ugyanennyivel a hörgőgyulladások számát.

Az FPÖ viszont drasztikus lépésre készül, mert szerinte pártpolitikai okokból gyűjtenek aláírásokat a lazítás ellen. Gyorsított eljárásban akarják a parlament elé vinni a javaslatot, anélkül, hogy azt szakértők véleményezhetnék. Ez esetben a képviselők már április 17-én voksolhatnának róla.

Földvári Zsuzsa (Bécs) írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!