Előző
Következő
új cikk

Külföld

Éjféltől kampánycsend, vasárnap választások Olaszországban

nepszava.hu|2018. márc 2. 13:47
[A+ A-]

Az olasz jobbközép pártok politikai gyűlése, 2018. március 1. Fotó: Michele Spatari / NurPhoto

Olaszországban több mint 46 millió választópolgárt várnak az urnákhoz vasárnap, akik három nagy pólus, a Matteo Renzi vezette balközép, a Silvio Berlusconi vezette jobbközép és a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltjei közül választhatnak tagokat a parlamenti alsó- és felsőházba, tudósít az MTI.

Péntek éjféltől lép életbe a kampánycsend az országban, a szavazóhelyiségek vasárnap reggel 7-től este 11 óráig lesznek nyitva. A szavazatszámlálás azonnal kezdődik majd, de minden voksot várhatóan csak hétfőre számolnak össze.

Az utolsó felmérések a Berlusconi vezette jobbközép koalíció győzelmét jósolták 37-40 százalék közötti eredménnyel - a biztos kormányalakítási többséghez legalább 40 százalék szükséges. A jobbközép koalíció ígéretei között az adók csökkentése és a menekültek kiutasítása kapott hangsúlyt.

A jobbközép vetélytársának az ötévi ellenzéki politizálás után kormányra törő, populista és euróellenes M5S számít - elemzők szerint a szavazatok 30 százalékát is megszerezhetik.

A balközép Demokrata Párt (PD) támogatottságát a felmérések jóval 25 százalék alá becsülték. Ez is elegendő lehet azonban egy koalícióban történő esetleges részvételhez.

Legutóbb 2013 februárban tartottak parlamenti választásokat Olaszországban. Akkor a szavazásra jogosultak 75,1 százaléka járult az urnákhoz.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Lájkoljon minket a Facebook-on is!