Előző
Következő
új cikk

Belföld

Megvédik a magyar munkavállalókat

nepszava.hu|2018. márc 2. 14:13
[A+ A-]

"De cuki ez a Borisz..." - A brit külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. március 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nagy-Britannia megvédi a magyar munkavállalók jogait a Brexit után is, ígérte Boris Johnson brit külügyminiszter Budapesten.

Megvédi a magyar munkavállalók jogait Nagy-Britannia a Brexit után is. Ezt a Reuters híradása szerint Boris Johnson brit külügyminiszter jelentette ki pénteken Budapesten, miután Szijjártó Péter külügyminiszterrel találkozott. Hozzátette: reméli, hogy a Magyarországon élő britek is jól járnak majd. Az Európai Unióban élő brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgárok jogai fontos témák azokon a tárgyalásokon, amelyeken Nagy-Britannia EU-tól való elszakadásáról van szó. “Létfontosságú nyomotékosítani, hogy Nagy-Britannia elkötelezett közép-európai barátaink védelme és biztonsága iránt” - mondta London volt főpolgármestere, és hozzátette: “Lényeges, hogy megvédjük a jogaikat, biztassuk és megnyugtassuk őket.”

Szerdán a brit kormány bejelentette, hogy azok az EU-s polgárok, akik a Brexit után érkeznek Nagy-Britanniába, kérelmezhetnek határozatlan idejű tartózkodási engedélyt, de nem az EU-s, hanem a brit jogszabályok vonatkoznak majd rájuk.

Az EU gazdaságilag elmaradottabb, közép- és kelet-európai államaiból rengetegen vándoroltak Nagy-Britanniába munkát vállalni és a bevándorlók nagy száma volt az egyik fő oka, hogy 2016-ban a britek az EU-ból való kilépésre szavaztak. Nagy-Britanniában rengeteg lengyel, román és magyar dolgozik, Londont sokszor a második legnagyobb magyar városnak is nevezik.

A Brexit-tárgyalások egyébként elég lassan haladnak. Az Európai Bizottság jogi tervezetét a brit kilépésre már ismertették a brit kormánnyal, de Theresa May miniszterelnök elfogadhatatlannak tartotta azt. Kimondottan az Ír Köztársaság és Észak-Írország közti határellenőrzésre tett javaslattal volt problémája, ugyanis szerinte ez aláásná az Egyesült Királyság integritását.

Tony Blair volt miniszterelnök eközben a Euronews-nak azt nyilatkozta, hogy vagy egyértelműen szakítani kell az EU-val, viszont akkor Nagy-Britannia sok piacot veszít, vagy mégis kapcsolódni kell Európához és tiszteletben kell tartani a szabályokat. Szerinte a kormány nehezen fogja megszavaztatni a parlamenttel a Brexit bármilyen formáját. Úgy véli, új népszavazást nem a kilépésről kell ismét kiírni, hanem a végső megállapodás kell kikérni a britek véleményét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!