Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Megdőlt az áramfogyasztási rekord

Népszava|2018. márc 2. 17:06, frissítve: 2018. márc 2. 20:07
[A+ A-]

Fotó: Shutterstock

Péntek délben 6835 megawatton (MW) megdőlt az eddigi áramfogyasztási rekord – tette közzé a villamosenergia-ellátás zavartalanságáért felelős állami Mavir. A legutóbbi csúcsot tavaly január 11-én, illetve most szerdán mérték 6780 MW-on. A társaságnál az elmúlt napok rendkívüli hidegei miatt számítottak a rekorddöntésre. Az ugyanakkor – mások szerint - mégis fura. A pénteki terhelés a munkanapok között hagyományosan a legalacsonyabb. Emellett az igények se az ilyenkor szokásos délután hat óratájt, hanem délben törtek a magasba. Ráadásul pénteken a hőmérő higanyszála 0 és mínusz 1 Celsius-fok között mozgott, messze a tavalyi rekordot eredményező mínusz 7,3 fok felett. Korábban a Mavir a fejleményeket a hideggel és a világítási igénnyel indokolta. Bár szerintük a nyári rekord a klímaberendezések miatt egyre közelítik a télihez, honlapjuk adatsora arról tanúskodik, hogy 2015 óta – amikor az éves csúcs már nyáron állt be – az olló ismét a tél javára nyílik.

A Mavir ezúttal is zavarmentesen igazította az igényekhez a termelést – derül ki Tihanyi Zoltán vezérigazgató-helyettes idézett szavaiból. (A termelést - nem kis kihívásként - minden pillanatban az aktuális fogyasztáshoz kell igazítani.) Az igények 47 százalékát külföldről biztosították. Ez kiugró érték: az éves átlag 29 százalék. További 22-22 százalék nukleáris és gáz-, 6 százalék szén- és fa-, 3 százalék pedig megújuló-alapú erőművekből származott. (A manapság „kedvenc” témának számító napelem mindehhez 0,02 százalékban járult hozzá.) A 11,8 terawattórás december-februári összesített áramfogyasztás mindössze 0,1 százalékkal marad el a tavalyi történelmi csúcstól.

A hazai gázfogyasztás viszont kedd-szerdán 66,3 millió köbméterrel már elérte mostani téli tetőpontját – derül ki a gázrendszer egyensúlyát felügyelő, Mol-tulajdonú FGSZ-től kapott adatokból. Az érték csütörtökön 64, tegnap pedig már csak 62 millió köbméterre rúgott. A rekord 2005-2006-ban 90 millió köbméteren állt be. Ama hír kapcsán, hogy Ukrajna megingást észlelt a területén át Európába – így Magyarországra - irányuló orosz gázszállítmányokban, az FGSZ rögzítette: sajtóhíreket nem véleményeznek, de a határainkon semminemű bizonytalanságot nem tapasztaltak.

Vitatható beruházási igény
A Mavir szerint a jövőben a többletigények mellett az energiafüggőség csökkentése „kizárólag” hazai erőműberuházásokkal érhető el. E határozott kijelentés legalább ily élesen vitatható. A belföldi erőművek ma is közel 10 ezer MW termelésre alkalmasak, de a környékbelieknél drágábbak.
A lehető legalacsonyabb áramárat célzó szabályok miatt ilyenkor kötelező az olcsóbb külföldit választani. Szakértők (kiváltképp a Paks 2-es beruházás árnyékában) hosszú távon is üdvözölnék, ha az elrontott tervekre alapozott, drágán kivitelezett hazai erőművek helyett a jövőben is inkább az olcsó külföldiektől jutnánk áramhoz.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!