Előző
Következő
új cikk

Külföld

Európa Berlinre figyel - Eldől a német nagykoalíció sorsa

Népszava|2018. márc 3. 05:33
[A+ A-]

FOTÓ: KAY NIETFELD / DPA

Nemcsak egész Németország, egész Európa is Berlinre figyel. Holnap hozzák nyilvánosságra a német szociáldemokraták berlini központjában a tagság szavazásának eredményét: arról voksolhattak az eltelt két hétben, hozzájárulnak-e a nagykoalíciós szerződés megkötéséhez, a CDU/CSU-SPD-együttműködés négy évvel való meghosszabbításához. Azért ígérkezik izgalmasnak az eredmény, mert az SPD fiataljai több mint 20 ezer embert léptettek be a pártba csak azért, hogy mondjanak nemet a megállapodásra. A koalíciós szerződés elutasítása beláthatatlan következményekkel járna, hiszen egy esetleges német belpolitikai válság az egész Európai Unióra kihat. Elvben ugyan elképzelhető lenne, hogy kisebbségi kabinet alakuljon, ez a megoldás azonban nagyon nem lenne Angela Merkel kancellár ínyére, aki szerint stabil kormányzó többségre van szükség.

A Süddeutsche Zeitung héten megjelent cikkében azt sugallta, várhatóan többségbe kerülnek a nagykoalíció folytatására szavazók. Egy felmérés szerint a tagság 56 százaléka támogatja a nagykoalíció folytatását. A pártvezetés minden 60 százalék feletti eredményt sikernek tartana.

Ami a párt összetételét illeti, a tagság 68 százaléka férfi. A tagság nagyobbik része az idősebb korosztályhoz tartozik, 54 százalék 61 év fölötti. A keletnémetek aránya mindössze 5 százalék.

Bár sokak szemében nem népszerű a kormányzati szerepvállalás, hiszen többen úgy vélik, ez vezetett az SPD népszerűségcsökkenéséhez, jelenleg még ez a legkevésbé rossz megoldás, hiszen az SPD-nek van néhány éve arra, hogy rendezze sorait. A felmérések egyértelműen mutatják, mekkora a baj. Idén folyamatosan csökkent az SPD népszerűsége, s az INSA ügynökség mindkét legutóbbi mérése szerint, ha most rendeznének parlamenti választást, akkor a jobboldali radikális Alternatíva fél százalékkal megelőzné a pártot. A YouGov-nál egyenlően állnak, a Forsánál viszont öt, az Infratest dimapnál pedig három százalékos az SPD előnye. A visszaesés főként arra vezethető vissza, hogy a pártban folyamatossá váltak a csatározások. Most esély van a megújulásra, Andrea Nahlest három hónapon belül a lemondott Martin Schulz helyére választják meg. Általános vélemény szerint ha végre nyugalom költözik a párt életébe, akkor lassan elindulhat felfelé a lejtőn.

Az SPD vezetése 2013-ban is kikérte a tagság véleményét a nagykoalícióról, akkor 78 százalék szavazott, s 76 százalék mondott igent az együttműködésre.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!