Előző
Következő
új cikk

Belföld

Újra őrizetbe vették Czeglédy Csabát

nepszava.hu|2018. márc 2. 22:17, frissítve: 2018. márc 3. 08:09
[A+ A-]

Czeglédy Csaba nyilatkozik miután elhagyta a Szegedi Fegyház és Börtönt 2018. március 1-jén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Alig ért haza Szombathelyre Czeglédy Csaba a lakásán péntek késő este megjelentek a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nyomozói - tudtuk meg a politikushoz közeli forrásból. Czeglédy egy baráti összejövetelen vett részt és ott kapott telefont arról, hogy a lakásán várják a nyomozók. Úgy tudjuk, hogy a hatóságok már őrizetbe is vették Czeglédy Csabát.

Mint arról beszámoltunk,  Czeglédyt még csütörtökön engedték ki az előzetes letartóztatásból azok után, hogy a Vas megyei 1-es számú választókerületi választási bizottság nyilvántartásba vette jelöltként, vagyis a baloldali politikust ezután védi a mentelmi jog. 

A Csongrád Megyei Főügyészség ezért Czeglédy Csaba képviselőjelöltként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően a nyomozást felfüggesztette, és Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását megszüntette. Hozzátették: az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja az NVB elnökénél, Polt Péter ezt pénteken megtette. A mentelmi jog felfüggesztése esetén a büntetőeljárás folytatható.

Azonban Polt Péter legfőbb ügyész pénteken indítványt tett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére és ezt a Patyi András vezette testület 4:2 arányban megszavazta. Czeglédy ezt követően szabadlábon távozhatott a fővárosból, mivel ilyen esetben az előzetes letartóztatást az ügyészség kérelmére a nyomozási bíró rendelheti el.

Czeglédy ugyanakkor az NVI-döntés után a sajtónak azt nyilatkozta, hogy szerinte a büntetőeljárási szabályok alapján ugyanazért a bűncselekményért nem vehetik még egyszer őrizetbe. Így is történt: a pénteken a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága egy korábbi gyanúsításával összefüggő, ám új bűnüggyel kapcsolatban döntött Czeglédy előzetes letartóztatása mellett.

Korábban Czeglédyt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt tartották 8 és fél hónapon keresztül előzetesben. A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának pénteken kiállított újabb határozatában már különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás szerepel. A hatóság most azzal gyanúsította meg Czeglédyt, hogy az általa vezetett Human Operator Zrt. csalárd módon nem tett eleget egy jogerős bírósági ítéletben eldöntött fizetési kötelezettségének.

A NAV ebben az ügyben is arra hivatkozik, hogy "fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye." Az előzetes letartóztatás 72 óráig tarthat. 

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!