Előző
Következő
új cikk

Külföld

Berlusconi pártja az esélyes a mai választáson

nepszava.hu|2018. márc 4. 08:13
[A+ A-]

FOTÓ: ANDREAS SOLARO / AFP

Olaszország ma választ. A legesélyesebb tömörülés Silvio Berlusconi jobbközép koalíciója lehet. Kérdés azonban, hogy kivel lépnek majd koalícióra.

Matteo Renzinek 2016-ban kellett lemondania az ország vezetéséről. Most pártja gazdasági sikereit és nyitott migrációs politikáját dícsérte - írja az atv.hu. Büszkék vagyunk arra, hogy több százezer ember életét mentettük meg és nem használtuk ki mások félelmeit” – mondta a Demokrata Párt vezetője, amely esélyeit 20% körülire becsülik.

A legnagyobb egyedüli párt azonban az Öt Csillag nevű mozgalom lehet. Az euroszkeptikus, populista pártnak a szavazatok 30%-át jósolják. „Látják, nagyon mosolygok, semmit sem mondhatok a felmérésekről, de épp most láttam egyet és annyit mondhatok: egy lépésre vagyunk a győzelemtől” – mondta a párt vezetője.

A választások győztese az előrejelzések szerint a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció lesz, de várhatóan nem érik majd el a kormányalakításhoz szükséges 40%-ot. A négy nagy és több kisebb pártból álló koalíció fő ígérete az adócsökkentés és a migrációs helyzet rendezése. Kiutasítanák például az illegális migránsokat és megerősítenék a határvédelmet. Az ország korábbi miniszterelnöke azonban egyelőre nem lehet miniszterelnök, mivel bírósági végzés szól ellene. Ezért Antonio Tajanit kérte fel a tisztségre, aki jelenleg az Európai Parlament elnöke.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!