Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Oscar-díj - A víz érintése a legjobb film

MTI|2018. márc 5. 05:28, frissítve: 2018. márc 5. 06:12
[A+ A-]

FOTÓ: MARK RALSTON / AFP

Guillermo del Toro műve, A víz érintése című fantasy kapta a legjobb filmnek járó díjat a 90. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben.

A legjobb női főszereplő: Frances McDormand

A Három óriásplakát Ebbing határában című filmért nyerte el az elismerést.

A legjobb férfi főszereplő: Gary Oldman

A legsötétebb óra című filmben Winston Churchill megformálásáért kapta az elismerést.

A legjobb rendező: Guillermo del Toro

A mexikói Guillermo del Toro kapta a legjobb rendező Oscar-díját A víz érintése című filmjéért az amerikai filmakadémia 90. díjátadó gáláján.

A legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell 

A 49 éves színész a Három óriásplakát Ebbing határában című alkotásban nyújtott alakításával érdemelte ki az amerikai filmakadémia díját, amelyre először jelölték. A kategória jelöltjei között volt filmbéli partnere, Woody Harrelson is.

A legjobb női mellékszereplő díját Allison Janney nyerte  az Én, Tonya című alkotásban nyújtott alakításáért.

A legjobb adaptált forgatókönyv: James Ivory és Jordan Peele

James Ivory kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját a Szólíts a neveden! című filmért, Jordan Peele-t pedig a Tűnj el! eredeti forgatókönyvéért jutalmazta az amerikai filmakadémia. Ivory korábban három rendezéséért kapott Oscar-jelölést. Forgatókönyvírói Oscar-szobrát André Acimannek ajánlotta, aki a film alapjául szolgáló szerelmes történetet megírta. A 89 éves Ivory a legidősebb díjazott lett az Oscar-díjak történetében.

Jordan Peele a Tűnj el! című horrorfilm forgatókönyvíró-rendezője filmje eredeti forgatókönyvéért vehette át az elismerést. Mint mondta, azoknak ajánlja, akik lehetővé tették számára, hogy felemelje a hangját. Köszönetet mondott a közönségnek is, hogy elment és megnézte a produkciót.

A Tűnj el! című filmet Peele 4,5 millió dollárból (egymilliárd forintból) forgatta, és világszerte több mint 255 millió dollárért (65 milliárd forintért) váltottak rá jegyet a nézők.

A legjobb dokumentum film: A sportvilágot megrázó doppingbotrányról szóló Icarus című produkció kapta az elismerést.

A legjobb idegen nyelvű film: Az Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) című chilei alkotás. Sebastián Lelio drámája mellett Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve, valamint a Szeretet nélkül című orosz, A négyzet című svéd és a The Insult című libanoni film volt versenyben az elismerésért. Chilei film először nyert ebben a kategóriában.

A legjobb animációs film díját a Coco című alkotásnak adta az amerikai filmakadémia. Az alkotók a mexikói kultúra jelentőségét hangsúlyozva mondtak köszönetet az Oscarért.

A legjobb rövid animációs film elismerését a Kobe Bryant a Los Angeles Lakers egykori legendás játékosának szövege alapján készült Dear Basketball nyerte el, amelyet Glen Keane rendezett. A díjat a Star Wars: Az utolsó Jedik stábjábólmások mellett Mark Hamill és BB8 adta át.

A legjobb operatőr: Tizennegyedik alkalommal jelölték - volt olyan év, hogy két filmért is -, de most először nyert Oscar-díjat Roger Deakins. A brit operatőr a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fi fényképezéséért vehette át az elismerést. 

A legjobb filmzenéért Alexandre Desplat vehette át a szobrot. A francia komponista A víz érintése című filmhez írt zenéjéért kapott Oscar-díjat. Kilencedszer jelölték, egyszer már nyert.

A legjobb betétdal a Coco című rajzfilmből a Remember Me, Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez szerzeménye lett.

A legjobb smink és frizura díját A legsötétebb óra, a jelmeztervezését pedig a Fantomszál című film kapta. Utóbbiért a szobrocskát Mark Bridges a 93 éves filmes legendától, Eva Marie Sainttől vehette át.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!