Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kína jelentősen emeli a katonai büdzsét

nepszava.hu|2018. márc 5. 09:31
[A+ A-]

A nemzetközi feszültségek, illetve az Egyesült Államokkal való kapcsolat megromlására hivatkozva Kína idén jelentősen, 8,1 százalékkal növeli katonai kiadásait, vagyis a GDP 6,5 százalékosra tervezett emelkedésénél nagyobb ütemben emelik a katonai büdzsét. Ez hangzott el a pekingi népi gyűlés, a parlament ülésszakának első napján. Li Ko-csiang miniszterelnök azt közölte, a nemzetközi színtéren történt változások miatt meg kell erősíteni a hadsereget. A kormányfő a mintegy 3000 küldött előtt azt közölte, hogy a katonai kiképzés, valamint „a háborús készség” is javításra szorul. Mint fogalmazott a legfőbb cél az, hogy megvédjék az ország nemzeti szuverenitását, biztonságát és fejlődésének legfőbb érdekeit.

A 8,1 százalékos katonai költségvetés emelése 1,1 milliárd jüannak, azaz 128 milliárd eurónak felel meg. Az előző évben ennél valamivel kisebb volt a katonai kiadások emelésének mértéke: 7,6 százaléknak felelt meg. Szakértők azonban úgy vélik, hogy a tényleges emelés mértéke 25-50 százalékkal lehet magasabb.

A parlament idei ülésszaka szokatlanul hosszú, 16 napos, s március 20-án ér véget. Ennek oka lehet az, hogy a küldöttek szavaznak az alkotmánymódosításról, s a tízéves államfői időkorlát eltörlésével lehetővé teszik Hszi Csin-ping elnök számára, hogy korlátlan ideig maradjon hatalomban. Az erről szóló szavazást március 11-én rendezik meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!