Előző
Következő
új cikk

Külföld

Újságíró-gyilkosság: átalakíthatják a szlovák kormányt

nepszava.hu|2018. márc 5. 09:52
[A+ A-]

Pénteken eltemették Martina Kusnírovát, Ján Kuciak szlovák újságíró menyasszonyát. FOTÓ: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Bár Robert Fico szlovák miniszterelnök nemet mondott Andrej Kiska elnök azon felszólítására, hogy az újságírógyilkosság után rendezzenek előrehozott választást, Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke egyetért az államfővel abban, hogy át kell alakítani a kormányt.

A Híd szükségesnek tarja a kormány rekonstrukcióját, részt vesz az Andrej Kiska köztársasági elnök által kezdeményezett tárgyalásokon. A párt már az eltelt hét folyamán megfogalmazta ezt a javaslatát a koalíciós partnerei felé – áll a Híd vasárnap közzétett állásfoglalásában. A Híd így reagált Kiska államfő vasárnapi beszédére, amelyben kifejtette: tárgyalásokat kezdeményez a politikai pártok vezetőivel arról, miképpen képzelik el az ország életének alakulását Ján Kuciak és jegyese meggyilkolását követően. A köztársasági elnök a kormánykabinet átalakításában, vagy az előrehozott választásokban látja a helyzet megoldását – írta a bumm.sk a TASR hírügynökségre hivatkozva.

A Híd már a múlt héten arról beszélt, hogy Robert Kaliňáknak (Smer-SD) távoznia kellene a belügyminiszteri tisztségből, de a Smer-SD-nek kell lépnie ez ügyben. Mivel Kaliňák egyelőre nem készül lemondani, a Híd összehívta a párt országos tanácsát, amely dönteni fog róla, hogy kilépnek-e a kormánykoalícióból vagy nem.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!